Joyzine.se


Recension - Demo

Shaker
Tight enough
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-09-18
Hemsida: www.shakerband.net

Jag vet inte om titeln ska vara ett ironiskt skämt eller om jag helt enkelt associerar till något annat än vad som är tänkt, oavsett vilket så gillar jag den inte. Det är aldrig bra när en demo verkligen känns ”demo”. Men hur är det sagt nu igen? Att man aldrig ska döma någon efter utseende enbart, att det faktiskt är insidan som räknas?

Enköpingsbandet Shaker har likt en larv gått genom sina stadier för att äntligen bli till en praktfull fjäril. Från början fanns Happiness, sedan blev det Metropole och till sist Shaker. Gemensam nämnare stavas Joel Öhlund och Martin Ericsson, gitarr/sång respektive bas. Min första tanke är att det handlar om ett gäng veteraner, minst 30-40 bast. Åh så fel jag har.

Att influenserna ligger långt bak i tiden behöver inte nödvändigtvis betyda att de utövas av folk från samma tidsera. Shaker är ett ungt band vars sound påminner mycket om de tyngre delarna av grungen, som i sin tur hittade inspiration i den gamla progressiva rocken. Framförallt är det Joel Öhlunds sånginsats som skulle ha platsat på vilken psykedelisk platta hemmahörande i tidigt 70-tal som helst.

Sedan finns det givetvis lite mer moderna kopplingar också. Från en Shaker till en annan, som ett stort fan av Kula Shaker hittar jag delar hos Shaker som kittlar precis samma nervcentrum som mina gamla brittiska favoriter. ”Tight Enough” är minst lika tight som den påstår, och tighthet är bra, men det är inte allt.

Vad jag saknar är lite mer jävlaranamma, något som ger det hela lite mer egg. Nu är det tungt men aningen platt. Det fäster inte riktigt. Med fortsatt repande och låtskrivande, utveckling i sig, är jag övertygad om att Shaker kommer att kunna skriva riktigt bra låtar som rent av kan få en gammal grungefarbror som jag att smälta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2010 enligt Mikael Mjörnberg
Sleeping Beauty - turnéblogg
Rob Coffinshaker (2011-01-01)
Kula Shaker (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner