Joyzine.se


Recension - Skiva

Those Dancing Days
S/t (ep), 2007
Skivbolag: V2
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-09-18
Hemsida: www.myspace.com/thosedancingdays

Musikbranschen av idag är för underlig. Det handlar inte längre om att vara bäst, mest talangfull eller framåtsträvande. Det handlar inte längre om den mest intressanta musiken. Snarare har det (främst inom pop) kommit att handla om stämningar för stunden. Gäng som på ett eller annat sätt uttrycker känslor som en stor grupp lyssnare velat sätta ord och toner till. Det är så otroliga hyper föds.

Ett utmärkt exempel på detta är epdebuterande Those Dancing Days. Ena dagen var de bara ett gäng tjejer som på skoj latjade i musikrummet på Södra Latin. Nästa var de det stora namnet på pop-Sveriges läppar och hyllades sanslöst i huvudstadsmedierna. Alla vill ha en del av kakan ni vet. Detta utan att vara alls lika skickliga eller imponerande som många av banden de brädade den veckan.

Men tjejtrojkan har någonting som pop-Sverige trånar efter just nu. Det är ont om naiva, oförstörda orkestrar på marknaden. Underjorden har blivit så överbefolkad av veteraner som vägrar sluta kämpa att Those Dancing Days står ut som stjärnor. Gymnasietjejerna är helt prestigelösa i sitt framförande. De vet att de inte är bäst, de lirar bara för att det är kul och det är därför publiken älskar dem.

Med det sagt måste det också understrykas att debutformatet är en styrka. Med en hel fullängdare hade bandet förmodligen tagit död på hypen ganska kvickt. Några större kompositörer har de inte blivit ännu och även om jag håller Those Dancing Days och Dischoe som de bästa spåren låter det mesta likadant.

Framtidsutsikter finns dock även om den här tillfälliga hypen dör ut. Linnea Jönsson kommer att bli en lysande sångerska om några år. Hennes sätt att här låta som om hon inte bryr sig om något är förvisso charmigt (speciellt om man sett gruppen live och vet hur handlingsförlamad hon blir inför en publik), men det finns mer att ta av. Som helhet borde gruppens synthkryddade indiepop dessutom kunna växa ordentligt när gymnasisterna blir torra bakom öronen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Festivalkollen 2011, del 3
Accelerator 2008
Those Dancing Days (2008-06-14)
Those Dancing Days (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner