Joyzine.se


Recension - Skiva

Imperiet
Greatest Hits,
Skivbolag: Mistlur
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-01-01
Hemsida: -

Thåström har en gång sagt att Imperiet aldrig gjorde några bra plattor, det fanns mycket bra potential men det blev aldrig något bra av det. Sanningen är den att Thåström har helt rätt, Imperiet har aldrig gjort någon riktigt bra platta. Bandet har spottat ur sig en hel drös riktigt bra låtar men inte ens Greatest Hits-plattan blir en kanonupplevelse.

De flesta som inte är särskilt insatta i åttiotalspunken har säkerligen ändå hört Du ska va president, det är en av Imperiets största framgångar någonsin och det är faktiskt en riktigt bra melodi. Thåström låter lagom aggressiv med sin döda röst och kompet är ganska skönt, faktum är dock att det inte är någon av de bättre låtarna på skivan. De riktiga höjdpunkterna är nämligen C.C.Cowboys och Var e vargen. Det är två låtar som det bara inte går att skaka av sig, melodierna klistrar sig fast på näthinnan och vägrar sedan envist att släppa taget. Imperiets klart bästa låtar genom tiderna.

Märk hur vår skugga gjordes från början av Carl-Mikael Bellman men Imperiet har gett sig på den och gör den i en helt oemotståndlig version. Det måste sägas att Thåström sjunger Bellman oerhört skickligt. En annan låt som bandet inte skrivit själva men som får plats på skivan är Fred som från början är en Mikael Wiehe-låt, den måste också kategoriseras som en av de bästa låtarna på samlingen.

Vi bjuds dock på en hel del onödig utfyllnad, till exempel spår som Party, Café Cosmopolite och Sura baya Johny, de är inga större höjdare, det måste sägas. Avslutningslåten Rock´n´roll e död är dock riktigt rolig och man kan tänka sig hur heta Imperiet var på den tiden när de fortfarande var verksamma.

Både Thåström och Christian Falk (basist i Imperiet) är ju i ropet nu igen och plockade båda hem grammisar för goda insatser 1999. Delar av deras material håller fortfarande god klass, Thåströms bästa når till och med upp i samma klass som det bästa Imperiet gjorde. De har dock säkerligen fortsatt att föra ett krig mot sig själva som de proklamerar i sin hitlåt som heter just Kriget med mig själv.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

De bästa skivorna 1999
Ha respekt för de döda! (och ha respekt nog att dö i tid)!

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner