Joyzine.se


Recension - Skiva

Per Egland
Slut dina ögon och dröm om Egland, 2010
Skivbolag: I Made This
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-03-19
Hemsida: www.peregland.se

Per Egland är ännu en sådan där Alkberg-snubbe, som sjunger lika illa som Håkan Hellström, men gnider lite hårdare på gitarrsträngarna. En uppklädd man som vill säga något om samtiden och som tycker att pretentioner är något hippt.

Med andra ord borde ”Slut dina ögon och dröm om Egland” vara vedervärdig. Självuttalat märkvärdiga popsnubbar som tycker att det konstlat arroganta är det nya svarta brukar ju alltid vara just en pina för öronen. Speciellt som de anammat det där med tillgjord falsksång och svajande harmonier. Men så är det faktiskt inte. Mitt i Per Eglands ganska sökta musik finns det ändå något som lockar. Något som suger in lyssnaren och faktiskt bjuder in till reflektion och eftertanke.

Jag tror att det är svärtan. Bakom smarta formuleringar och pretentiöst babbel om irrande i en samtid som är åt helvete finns det nämligen stråk av något mörkt, något smutsigt. Per Egland säger själv att han spelar punk. Det gör han naturligtvis inte, men hans popmusik är sargad på ett sätt som ändå är ganska punkigt. I alla fall om man tar sig förbi genomusla öppningsspåret Merkurius brinner.

Jag tycker att hela förekomsten av Per Egland är lite jobbig (vilket förmodligen också är en genomarbetad strategi från artisten). Det börjar alltid krypa lite i kroppen på mig när jag måste gå på djupet med folk som vill vara så där märkvärdiga. Men på ”Slut dina ögon och dröm om Egland” vänder sångaren just den känslan till en styrka. Det är märkvärdigt, men samtidigt spetsigt på ett sätt som man inte kan förneka. Plattan hyser en spänning som tilltalar vare sig man vill eller inte.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner