Joyzine.se


Recension - Skiva

Andreas Grega
En sak i taget, 2010
Skivbolag: Universal
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-02-02
Hemsida: www.andreasgrega.com

När Andreas Grega stormade upp på scenen under Promoes Hawaii-spelning på Hultsfredsfestivalen ifjol för att hjälpa till i vad jag antar var Mammas gata (minns faktiskt inte så noga) undrade jag vad det var för ledsam tjomme. Det hördes inte alls vad han sjöng där han dansade fram över scenen som den okände outsider han var vid det laget och ändå betedde han sig som om han ägde stället och älskades av publiken. Töntigt tänkte jag.

Det är först senare som jag insett att det där var början på något stort. Jag tycker fortfarande att insatsen sida vid sida med Promoe var högst bristfällig, men att Grega svassade omkring som han gjorde trots att de flesta inte hade en aning om vem han var, var för att han visste att hans tid kommer. Att han en dag skulle bli ovillkorligt älskad av publiken. Nu har tiden kommit.

För helt ärligt, vem kan undvika att tokdigga till ”En sak i taget”? Jag kan det då verkligen inte. Andreas Grega lyckas med något så ovanligt som att kännas egen och originell där han vankelmodigt står och vinglar mellan folkhemsreggae och ren pop. Hans fingertoppskänsla leder till sväng, känsla och catchighet på samma gång. Man svankar och lägger pannan i djupa veck i samma rörelse. Det är inte tal om annat än att en ny stjärna är född.

Rösten är melodramiskt snygg på något sätt. Som klippt och skuren för det Grega håller på med. Men det är givetvis låtmaterialet som gör ”En sak i taget” till en kickstart på det nya året. Bland lysande singlarna Ta vad du vill och Dom hade mycket att säga döljer sig flera andra partynummer, men också flera ganska avskalade melodier som lockar till eftertanke och kanske en och annan tår. Grega hittar rätt för det mesta.

Snacka om förvandling. Från töntig posersnubbe till lysande stjärna i min bok. Andreas Grega är värd alla hyllningar, må han få en lång och livskraftig karriär.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner