Joyzine.se


Recension - Skiva

Carl Magnus Johansson
Broder rådvill, 2009
Skivbolag: Rådvill Produktion
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-12-27
Hemsida: myspace.com/carlmagnusjohansson

Inledningsvis har jag problem med antydningen till göteborgska som finns i Carl Magnus Johanssons röst. Det blir lite för mycket ”go gubbe” i kontrast till det annars ganska allvarliga textmaterialet och de finstämda visorna som musikanten vecklar ut. Jag får inte riktigt ihop det. Det där är emellertid något som växer bort med antalet lyssningar. Ett omdöme som gäller hela skivan. Det som till en början mest kändes som ännu en trött copycat växer efter en tid ut till att vara en ganska hemtrevlig musikalisk upplevelse.

För visst är det så att Johanssons visor och dragning åt pophållet har väldigt mycket gemensamt med genrens affischpojke Lars Winnerbäck, det kommer man inte ifrån hur mycket man än vill. Likaså har göteborgaren i sina mörkaste nummer en tendens att framstå som om han apar efter Lars Demian (ni kommer begripa precis vad jag menar i samma stund som Hur ska du annars alls kunna veta? rullar igång), men han gör det ändå rätt bra. Referenspunkterna är ofrånkomliga om man ger sig ut i den här genren och dem till trots gör Johansson ett professionellt intryck.

Det är en ambitiös textförfattare vi har att göra med här. De ord Johansson lyckats få ner på papper känns både angelägna och vackra. Han har helt uppenbart en känsla för språket och en uttalad tanke om vad det är han vill säga. Det gör att det aldrig känns så där klyschigt trots att de flesta av textämnena redan stötts och blötts i etern hur många gånger som helst.

”Broder rådvill” är knappast trubadurplattan som kommer revolutionera någons världsbild och Carl Magnus Johansson tillhör inte heller klassens duktigaste pojkar. Men en stunds skön kontemplation ger han definitivt upphov till. När man väl accepterat det faktum att det finns en väl stor tendens till göteborgska där i fraseringarna vill säga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Mikael Johansson, 2010-01-07 21:45:24 (90.229.195.190)

Som om göteborgska vore något fel! Det gör väl plattan mer egen. En märklig invändning tycker jag, och helt irrelevant faktiskt.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner