Joyzine.se


Recension - Skiva

Janne Schaffer
Stämningsfullt – en vinterresa, 2009
Skivbolag: Earlmeal
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-12-14
Hemsida: www.janneschaffer.se

Klart att gitarrgurun Janne Schaffer också vill vara med och sprida ljus i mörkret nu när det lackar mot jul. Till sin hjälp tar han Nacka sångensemble som i majoriteten av jullåtarna på den första skivan i detta dubbelpaket sprider stämningsfull sång och starka känslor. Faktum är att Schaffer själv och hans gitarrgnidande hamnar ganska mycket i skymundan när kören briljerar och lockar fram fromheten ur den mest hårdhudade lyssnaren. ”Stämningsfullt – en vinterresa” skulle lika gärna ha kunnat vara en ren körinspelning.

Klassikerna här är många och det negativa jag har att komma med är att det bitvis blir lite väl kristet. Nu säger ni att jo visst men julen är ju en kristen högtid och blablabla. Jo, men musik som blir allt för evangelisk brukar lätt bli lite obehaglig. Schaffer och kören balanserar några gånger på gränsen, men klarar sig för det mesta med den äran. Här finns det mesta av vad stämningsfulla vintervisor heter från Bereden väg för Herran och Gläns över sjö och strand till Räven raskar över isen.

På den andra skivan i det här paketet tillåts Schaffer däremot breda ut sig desto mer. Där samlar han instrumentala klassiker och då är det givet att hans bländande gitarrteknik får lysa. I konstant batalj med tjutande flöjter lirar han sig igenom den ena finstämda trudelutten efter den andra. Favoriterna är Jag vill ha en egen måne och riktigt vackra Norrland. Det är snyggt om än i längden lite väl maffigt och att fira julen tillsammans med gitarrgurun blir i slutändan en ganska blandad upplevelse.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner