Joyzine.se


Recension - Skiva

Blackguard
Profugus Mortis, 2009
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-02
Hemsida: myspace.com/blackguard

Nuclear Blast vet att se om sitt hus. När In Flames slog gnistor över hela metalhimlen och Soilwork red på en stor framgångsvåg för några år sedan passade de på att använda en talangtävling för att plocka fram Sonic Syndicate. Ett band som de kunde marknadsföra mot samma publik som det nya moderna hoppet. Alla vet ju hur bra det gick. Nu är pagan metal mer i ropet än någonsin och gissa vad det tyska bolaget hittade när de tog hjälp av en tävling på Myspace för att hitta nästa stora grej att signa? Blackguard förstås.

Tyskarna är alltså smarta nog att hitta precis vad scenen kräver för tillfället, men jag tycker allt att de bland 2000 deltagare borde ha kunnat hitta något lite vassare än kanadensiska Blackguard. Det är förvisso ett ytterst kompetent band som hanterar så väl sina folkmusikinfluenser som black metalstycken med den äran, men ska man göra något ska man göra det ordentligt. Det är min åsikt i alla fall. På debutalbumet ”Profugus Mortis” (det namn gruppen bar när den bildades 2001) känns det som att kanadickerna doppar tårna lite försiktigt i pagan metalscenen mest för att kunna tilltala även den publiken.

Anledningen till att jag känner så är att tutandet i diverse flöjter och gycklandet med dragspel förekommer ytterst sporadiskt. När dessa instrument väl plockas fram infinner sig en lyckad tjo och tjim-stämning värdig de jönsigaste av paganband, men till större delen ägnar sig Blackguard åt ganska strömlinjeformad och anonym mjukis-black metal. Mer mjöd och klackarna i taket hade kunnat lyfta den här plattan.

Nu är genren i och för sig väldigt svår. Det blir lätt alldeles för mycket av det goda och ren parodi av det hela – det finns det ju flera finska gäng som är goda exempel på – men balansgången kan gås betydligt modigare än vad som görs av de här debutanterna. Att ”Profugus Mortis” är en småtrevlig skiva kommer man inte ifrån, men jag hade nog väntat mig att Nuclear Blast trendkänsliga dammsugare skulle ha hittat något lite vassare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner