Joyzine.se


Recension - Skiva

Hindenburg
Sound of a birth, 2008
Skivbolag: Misty Meadow Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-01-14
Hemsida: www.hindenburg.nu

Det borde inte råda någon som helst tvekan kring vad för typ av musik som är mest poppis i Hindenburg-lägret. Efter många år som ett av världens främsta Led Zeppelin-tributeband bestämde sig norrlänningarna slutligen för att satsa på eget och resultatet låter därefter.

Det är givet att det Led Zeppelin-arv som ligger till grund för den här konstellationen hörs otroligt tydligt. År av identitetsbyggande och framgång tvättas inte bara bort i en handvändning och ska så förstås heller inte göra. Men att kalla ”Sound of a birth” för en Led Zeppelin-tribute utan Led Zeppelin-låtar vore att göra bandet en rejäl otjänst. Visst har Plant, page och company haft stort inflytande, men Hindenburg har andra musikfavoriter också. Samtliga dock hämtade från 60- och 70-talet förstås. Egentligen är det bara den rena produktionen som avslöjar att det här är rockmusik som inte spelades in under den eran.

Hindenburg lider dock av ett vanligt problem. Som så många andra som försökt sig på transformeringen från tributeband till något eget har de ett skönt sound och stor skicklighet, men inget tillräckligt starkt låtmaterial. ”Sound of a birth” är en trivsamt underhållande uppvisning i dåtidens rock, men puttrar i 40 minuter utan att någonting annat än det övergripande soundet utmärker sig. De har inga refränger eller låtar som verkligen sätter fyr på tillvaron och är mer hemtrevliga än häpnadsväckande. Här hade behövts en Whole Lotta Love eller Immigrant Song så att säga.

Som mest utmärker sig de två bonusspår som smugits in på slutet. Mest på grund av språket. När Hindenburg kör på svenska låter det jobbigt mycket b-prog. Däremot passar deras bakåtsträvande rock och rapparen MC Talkas (från Mali) rap på franska som hand i handske.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner