Joyzine.se


Recension - Skiva

Neverland
Reversing Time, 2008
Skivbolag: AFM Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-03-16
Hemsida: -

Det turkiska metalbandet Dreamtone slog sina påsar ihop med den grekiska sångerskan Iris Mavraki och blev således Neverland. Och tur var väl det. Ingen av dem har väl gjort något vidare väsen av sig på egen hand, även om skivbolaget AFM (jag skulle ge mycket för att se vad det är för nollställd tomte som får betalt för att skriva deras minst sagt genanta pressreleaser) gör en stor grej av att Mavraki deltog vid en audition där Pink Floyd-medlemmarna Nick Mason och David Gilmour fanns närvarande 1981! Jag upprepar: en audition 1981! Här famlar man verkligen efter halmstrån för att backa upp det nya projektet med någon form av flådig merit.

På papperet ointressanta musiker alltså och bandnamn, bolagsval, omslag samt försäljningsargument skvallrar om en sak: det här är power metal. Jag plockar fram sågen…

Men får ganska omgående stoppa tillbaka den i skåpet. Visst finns spår av power metal här, i To lose the sun gästar Hansi Kürsch vilket får det att låta exakt som Blind Guardian (paradoxalt nog är det ett av plattans bästa spår), men mest är Neverland ett ruggigt villrådigt gäng som främst surfar på progressiva harmonier. Det experimenteras med pianon, långa instrumentala passager och är för det mesta riktigt stämningsfullt.

Metalelementen petas till min glädje tillbaka till bara några spår. Där det dessutom, To lose the sun exkluderad, bevisas varför ni aldrig har hört talas om Dreamtone. Istället blir ”Reversing Time” en progressiv resa som jag aldrig riktigt får grepp om. Det är lätt att förlora sig i den långa stunder ganska vackra musiken, men det är ingenting som sätter sig eller erbjuder några nycklar till vidare lyssning.

Och varför Iris Mavraki ska räknas som fullvärdigmedlem fattar jag inte. Hennes röst dyker bara upp i några spår och är i ärlighetens namn inte så värst imponerande. Vilket inte heller kan sägas om den plufsiga produktionen. Men det är klart, det här kanske hon kan leva på i 30 år till: ”deltog på en platta släppt av AFM Records”.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Det bästa från 00-talet
Sisters Of Invention (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner