Joyzine.se


Recension - Skiva

Alec Empire
The Golden Foretaste Of Heaven, 2008
Skivbolag: Eat Your Heart Out
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-01-29
Hemsida: www.alec-empire.com

När jag var yngre fängslades jag som så många andra av den okontrollerade vrede som pumpade ut från Alec Empire och kanske framförallt hans sönderdistade orkester Atari Teenage Riot. Jag kan inte påstå att jag någonsin ansåg att de gjorde fantastisk musik, men det fanns något fascinerande med den bångstyriga electrohardcoren bakom miljoner av filter och de vansinniga liveframträdandena. Tyskarna gastade ut sitt anarkistiska budskap och fick en hel värld att lyssna medelst okonventionellt musikskapande.

Åren har gått och Empire blivit betydligt äldre. Även han har insett att det bästa sättet att förändra knappast är att skrika högst och mest rabiat. Men nog hörs det att ”The Golden Foretaste Of Heaven” producerats av samma snubbe som var hjärnan bakom hardcorekollektivet. Tempot är betydligt makligare, melodier tillåts tränga fram på ett helt annat sätt och Berlinaren sjunger mer än skriker, men annars handlar den här soloplattan om ungefär samma sak.

Empire är skicklig med sin maskinpark. Han skapar beats, samplar odefinierbart oljud och lägger precis lagom mycket rost i synthljudet för att det ska låta oborstat obehagligt. ”The Golden Foretaste Of Heaven” är så elektronisk en skiva bara kan vara, men låter ändå förvånansvärt levande. Till och med Empire själv framstår som en människa med fler känslor än okontrollerbar ilska trots att han sjunger bakom syrliga filter.

Om Atari Teenage Riot var ett bångstyrigt gäng som bara brydde sig om arg industrihardcore är dagens solosatsande Alec Empire en förvånansvärt subtil bekantskap. Flera av låtarna är medryckande mer på grund av sina melodier än för att de lyckas skapa en viss känsla. Något som knappast varit att förknippa med den här tysken tidigare. Den stora frågan jag måste ställa mig är, hur skulle det här låta utanför den kvävande industriskruden?

Låna gärna ett extra öra till studsiga Bug on my windshield. Visst påminner den på mer än ett ställe om Mr. Oizos korvhit Flat Beats!?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner