Joyzine.se


Recension - Skiva

Total Egon
Stockholmis i mitt hjärtis, 2007
Skivbolag: Ägg Tapes & Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-07-24
Hemsida: www.totalegon.tk

Med risk för att uppröra en och annan punkare: Mart Hällgren är trallpunkens Per Gessle!

Det är inte alls så långsökt som det kanske kan låta. Den gamle De Lyckliga Kompisarna-legenden har alltid haft en förmåga att skriva infernaliskt tralliga punklåtar. Ofta ganska lika sinsemellan, men alltid så medryckande att ingen bryr sig om det. Hans texter har alltid legat på gränsen till att bli för flamsiga, men ändå haft en folklig touch. Något som de flesta på ett eller annat sätt kunnat relatera till. Och oavsett vad människor tycker om honom kan de sjunga åtminstone en handfull av hans låtar. Om det sedan handlar om politiskt medvetna melodier eller sånger om att filosofera vid sjöar i skogen spelar ingen roll. Mart Hällgren och Per Gessle är varandras likar inom två vitt skiljda genrer.

På ”Stockholmis i mitt hjärtis” fortsätter Mart och hans soloprojekt (ja han spelar alla instrument själv) Total Egon på den gamla invanda linjen. Det var inte jag och Vi är några killar är oemotståndligt tralliga punklåtar som inte hade skämts för sig på någon av plattorna under DLKs storhetstid. Jag luktar svett är en festlig vardagsskildring och Livet på is – som också fått ge titel åt albumet, lyssna och ni kommer förstå – är en typiskt Häggrenskt flamsig melodi.

Den som gillar stockholmaren kommer med andra ord känna igen sig på ”Stockholmis i mitt hjärtis”. Det är samma visa en gång till, men med nya tralliga punkkompositioner. Precis så som Mart ska låta. Han är originell på sitt eget humoristiska vis.

Ett problem kvarstår dock fortfarande. Ett gäng ganska hafsiga utfyllnadsspår har smugit sig in. Precis som man alltid kan känna igen en Mart Hällgren-låt har det blivit ett trademark att hans plattor (oavsett orkester) ständigt innehåller en bunt mindre engagerande spår. Vilket i sammanhanget är ganska komiskt eftersom precis detsamma gäller för, just det, Per Gessle.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

De Lyckliga Kompisarna
Vilken är den värsta sommarplågan?

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner