Joyzine.se


Recension - Skiva

Anna & Idde
Vägar hem, 2006
Skivbolag: Bonnier Amigo
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-02-28
Hemsida: www.annaidde.se

”Vi har medvetet valt bort hitsen” skriver Anna Stadling och Idde Schultz i fodralet till sin första skiva som duo. Det kan låta märkligt om man inte är medveten om det faktum att ”Vägar hem” är en regelrätt coverskiva. De två välsjungande damerna har nämligen förkovrat sig i gamla låtar från 70- och 80-talet och valt att tolka melodier som på något sätt sagt eller betytt något speciellt. Därav de bortvalda hitlåtarna. På ett sätt är det nog ganska sunt. ”Vägar hem” känns som en förhållandevis ny skiva istället för ett tröttsamt upprepande av gammal skåpmat och dammig nostalgi.

Det kan förvisso tyckas lite märkligt att Anna och Idde väljer att göra en coverplatta när de återigen ger sig ut på egna äventyr efter många år i Lars Winnerbäcks kompband Hovet. Men på något sätt känns det ändå helt riktigt. Det är två artister som har en förmåga att sätta guldkant på andras kreationer, så varför inte fortsätta med ett framgångsrikt koncept? Tolkningarna på ”Vägar hem” är, bortsett från några få spår, lågmälda popmelodier. Många av dem riktigt vackra.

Det finns en anledning till att vissa av de här låtarna aldrig blev några hits. Så mycket kan man säga. Men bortsett från Ulf Dagebys hurtiga Gnistrande snö och äckligt knätofsklämmiga Ser du (Magnus Lindberg) är låtmaterialet mestadels vackert. Både Idde Schultz och Anna Stadling har drömska röster som griper tag. Röster som hjälper till att föra fram texter och stämningar. Jakob Hellmans Vägar hem görs i en vacker tappning och Perssons Packs Bröllopsdag passar utmärkt i damernas mjuka version. ”Vägar hem” blir en spännande upptäcktsfärd genom en svunnen musikalisk period där Anna och Idde gör sitt bästa för att göra låtarna till sina.

Ändå kan jag inte låta bli att fundera på hur det hade låtit om de gett sig på att komponera eget material istället för att restaurera gamla bortglömda pärlor. Jag tror nog att det hade låtit ännu bättre. För trots att ”Vägen hem” är en skickligt gjord skiva, är det ändå en coverplatta. Jag vet att det finns mycket talang i de här damerna så några egna försök är att önska till nästa gång. Ändå är jag positivt inställd till den här skivan. Anna och Idde gör sin grej bra.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner