Joyzine.se


Recension - Skiva

Ida Redig
Standing Here, 2010
Skivbolag: Sonic Sounds
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2010-07-02
Hemsida: myspace.com/idaredigmusic

När man snackar i termer om unga, mångbottnade, talangfulla musiker, blir det ofta en ganska äcklig och kletig beskrivning. Ida Redig skapar låtar med "känslomässig komplexitet" är ett exempel. Men det har tisslats och tasslats om att det finns gott om substans i lovorden kring den 22-årige singer-songwritern, som även har producerat debutplattan.

"Standing Here" är namnet på skivan och The first day är den första låten. En lågmäld låt med akustisk gitarr och pianokomp, precis som vi har hört andra artister göra det tidigare. Sophie Zelmani är den som naturligt poppar upp i huvudet, även om jag tycker att Ida Redigs röst är mer intressant – just kanske för att den är ny för mina öron. Den känslomässiga komplexiteten hittar jag inte, men kanske något mer i nästföljande You. Här kommer det verkligen fram att det är en mogen och talangfull sångerska lyssnaren har att göra med, svenskt stämningsfull och rösten kan jag hålla med om är känslomässig och komplex. Låtarna har alla enkla, fåordiga titlar och är också enkelt uppbyggda. Tyvärr rätt händelsefattiga och oftast utan excesser skulle man också kunna säga. Berörd blir jag inte så mycket av musiken som av Ida Redigs vokala insats och hennes uppenbarelse som nästan tränger igenom högtalarna. Plötsligt sitter hon här och spelar piano framför mig, gärna då den instrumentala Mon ami, min favorit på skivan trots att jag nyss lyft fram hennes röst.

Precis som fröken Zelmani kan fröken Redig konsten att vara både sval och varm på samma gång. Det är harmoniskt och finstämt, ibland rent av överkant och klistrigt. Jag trodde att vi hade passerat den stora singer-songwriterperioden för den här gången, men blir gång på gång motbevisad. Jag gillar Ida Redig, men vill höra henne våga mer och hitta något som känns mer eget. Svävande I've got you och nämnda Mon ami är låtar jag kanske kommer att minnas i mer än en vecka. Men just nu är det bara ytterligare en i pärlbandet av mellanmjölksspännande artister vars skivor samlas på en stadigt växande hög.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner