Joyzine.se


Recension - Skiva

Sissel & Odd
Strålande Jul, 2009
Skivbolag: Universal
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2009-12-14
Hemsida: -

För att klarlägga, det finns bättre saker än julmusik. Mycket saker. Men då jag drabbats av en oförklarlig Karl-Bertil Jonssonsk uppsyn och i år omfamnat allt vad adventsmys och glöggfryntlighet heter, blir jag inte alls avskräckt av en skiva som bär titeln ”Strålande Jul”. Förhoppningsvis kan den norska duon Sissel & Odd bjuda på musik som håller kvar mig på julens sida, och inte utvecklar den vanliga aversionen.

Skivan börjar ändå rätt lovande med fina Upp gläd er alla. För de som gillar filmen ”Masjävlar” kan den här musiken nog vara fullt lagom mysig utan att bli för mycket. Folkliga arrangemang med fioler och akustisk gitarr. Tänk vintriga landskap, en stuga ute i skogen och givetvis en värmande lusekofta. Låten är en behaglig lunk där den egna stressen bara tynar bort i takt till musiken. Ett lugn som bara fortsätter plattan igenom. Sissel Kyrkjebøs röst är vacker och matchas snyggt av Odd Nordstogas lena stämma.

Vore det inte för all sång om Jesus och jungfru Maria, så hade jag inte omedelbart tänkt julmusik, utan snarare norsk folkmusik. Sedan kommer den gamle plågoanden Jul, jul, strålande jul och pepparkakan sätts i halsen. Det är något med den låten som gör att det kliar på kroppen. Måste den alltid dyka upp? Nåväl, även den här sången gör duon på ett snyggt sätt i all sin opretentiösa enkelhet. Inget ho-ho-ho-ande eller grandiosa ”Jul i Betlehem”-skapelser, utan på sin höjd ett tänt ljus och ett par tindrande ögon. Det känns som att de här två artisterna verkligen är lämpade för ändamålet,. Så har ju också Sissel en hel del julrelaterade meriter sedan tidigare. ”Strålande jul” har säkert en stor och köpstark målgrupp nu inför högtiden, även om det för egen del blir lite väl påfrestande lycka à la Disneyfilm emellanåt.

Alltså, det här är ingen skiva som väl någon sätter på för att faktiskt lyssna ordentligt på? Nej, det är den nog inte. Snarare är det låg volym som gäller, för att skapa en än mer idyllisk dekor till julklappsöppnandet. På så vis fungerar ”Strålande Jul” absolut, för Sissel & Odd smälter bra in i en sådan dekor även de. Jag gillar fortfarande inte julmusik, men den här skivan passerade utan särskilt många kräkreflexer alls och det är förhållandevis ovanligt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner