Joyzine.se


Recension - Skiva

Enthral
Subterranean movement, 2003
Skivbolag: Displeased Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2003-07-29
Hemsida: listen.to/enthral

Jag brukar inte vara särskilt förtjust i black metal. Frågar ni mig är det en musikgenre som är alltför enahanda och nyansfattig för att bjuda på något extra. Enthral är dock ett undantag. Förmodligen gillar jag deras svarta musik för att den är uppblandad med en lagom dos thrash och på sina ställen faktiskt är riktigt svängig.

Tro det eller ej, men då och då svänger det faktiskt om ”Subterranean movement”. Det är verkligen inget man brukar kunna skriva om black metalharvande orkestrar. Bandet har modet att inflika rent rockiga partier och stundtals studsar basen alldeles förträffligt. Istället för att enbart satsa på en kall och ondskefull mix lyckas Enthral mejsla fram ett mer organiskt sväng. Att våga bjuda på smått glada basgångar i sådan här musik är modigt.

Nu är det dock inte så att detta är en rockplatta. Större delen av materialet utgörs av ilsk och ondskefull primalmetal. Men jag tycker ändå att det är bättre än de flesta andra banden inom genren. För Enthral är det inte enbart att mangla i 100 knyck som gäller, deras tonkonst är betydligt mer avancerad än så. Variationen i tempo och intensitet är dock inget som förtar den råa och kyliga känslan i musiken.

Enthral komponerar helt enkelt gränsöverskridande svartmetall som är betydligt mer mångfacetterad än konkurrenternas musik. De riktigt inbitna black metalfansen kanske inte diggar detta, men jag gör tummen upp.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner