Joyzine.se


Recension - Skiva

Domine
Ancient spirit rising, 2007
Skivbolag: Dragonheart
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-03
Hemsida: www.dominetruemetal.com

För att vara ett album som beskrivs som monumentalt och nydanande, en crossover mellan heavy metal, rock och klassisk musik, låter ”Ancient Spirit Rising” tämligen anspråkslöst. Visst tar italienarna här och var några steg ut från sin tydliga heavy/power metalmall för att koncentrera sig mer på progressiva, lätt rockiga partier. Men det gör ju de flesta liknande gäng nuförtiden. Det som är mest uppseendeväckande med gruppens femte album är att de valt att lägga den löjeväckande fantasylyriken åt sidan.

Vad som gör Domine intressantare än andra liknande akter är att de inte låter alls lika lökigt. Det vet ju vilken sund själ som helst att det går tio usla power metalorkestrar på en riktigt bra. Nu tänker jag inte gå så långt som att kalla Domine för ett av de riktigt lyckade – i jämförelse med syskonbandet Labyrinth kan de exempelvis inte mäta sig låtmässigt – men de är en god bit på väg.

”Ancient Spirit Rising” må vara en platta utan särskilt mycket egensinne, men det förhållandevis låga tempot och den säkra musikerinsatsen vinner mitt gillande. Några onödiga fallsetter är för engångsskull förlåtna. När Domine växlar upp till fläskig heavy metal kan jag köpa dess mission. De vackra pianoslingor som flätas in bör också applåderas. Men att kalla detta nytt och fantastiskt är ungefär lika intelligent som att sälja frysta torskblock i delikatessdisken.

Den dag skivbolagen kommer på ett smartare sätt att sälja in sina produkter än att ljuga ihop besinningslösa hyllningar till dem kommer jorden att bli en bättre plats.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2013 enligt Peter Augustinsson
Leaders Off

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner