Joyzine.se


Recension - Skiva

Creed
Weathered, 2001
Skivbolag: Wind-Up
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2001-12-12
Hemsida: www.creed.com

Jag har länge sett fram emot Creeds tredje fullängdsgiv, men det var ändå med vånda jag lät den spinna loss i stereon. Att toppa ett suveränt album som "Human Clay" - Creeds andra album - tycktes omöjligt och risken att jag skulle bli besviken verkade stor.

Självklart går det inte att överträffa "Human Clay" men "Weathered" är långt ifrån en besvikelse. Bandet har utvecklats en hel del under sin karriär och det Creed vi hör på den här skivan är betydligt mognare än vad vi hört dem tidigare. Trots de stora framgångarna har killarna undvikit att trampa i de flesta av kommersialismens fällor. Till skillnad från till exempel ett band som Stained minskar inte Creed ner på disten i takt med att antalet sålda skivor ökar. De vågar fortfarande höja volymen och leverera tunga riff i någorlunda högt tempo.

Av den osäkra framtoningen och entusiastiska garagerock som kunde avnjutas på förstlingsverket "My own prison" finns nästan inget kvar. "Weathered" bygger istället vidare på det tunggung som gjorde "Human Clay" så fantastisk. Den nakna skönhet som fanns på förra alstret saknas dock här. På vissa ställen kletas ljudbilden ner av onödiga keyboards som förstör snarare än förbättrar. De självklara melodier som fanns i varenda låt på "Human Clay" finns dessutom bara med till 75% på "Weathered".

Mark Tremontis karakteristiska gitarrplink går det inte att ta miste på och kombinerar man det med Scott Stapps fenomenala sång går det inte att tycka illa om det. "Weathered" är en mycket bra fortsättning på en lysande karriär. Creed satte sin stora milstolpe för några år sedan och den kommer de aldrig att överträffa.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2009
De bästa skivorna 1999
Black Creed (2013-01-01)
Creed (1999-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner