Joyzine.se


Recension - Live

Liberator
Nefertiti, Göteborg
2000-07-12
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2000-10-10
Hemsida: www.myspace.com/liberatorsweden

Det sju man starka ska/pop/reggaebandet Liberator har spelat på sin favoritscen, vid Nefertits lilla men välfyllda, åhörargolv, förut. I Göteborgsposten stod det dagen efter spelningen att scenen passar bandet perfekt, vilket jag mer än gärna skriver under på. Det är trångt, intensiteten och promillen är på topp, samtidigt som publikhavet hoppar taktfast till bandets självklara slagdängor från nya albumet "Too much of everything".

Det finns ganska många band som vet med sig att de fungerar bäst live på en trång klubbscen. Detta betyder inte att man behöver vara dålig på skiva, men många band får helt enkelt en annan dimension på scen. Bob Hund och Lok är några givna exempel, men faktum är att även Liberator är en av dem. Allt sitter som handen i handsken, trots att man bytt ut både gitarrist och trummis alldeles i dagarna. Och det är härligt att se att människor i dessa dagar kan hoppa och ösa till en odistad gitarr. Effekten som både förstört och tillfört så mycket till den moderna musikbranschen. För det är först när man skalar av allt; tar bort gitarreffekterna, drar ned på puk- och cymbalantalet och sätter sångmicken till munnen som man kan säga om de på scen verkligen är riktiga musiker som kan spela. Någon annan tanke än den att det är hembakta bullar, definitivt ingen silikonprodukt, som står på scen när Liberator sparkar igång är det dock ingen tvekan om. Turligt nog.

Iklädd skotsk kiltkjol med tillhörande accessoarer hoppar sångaren Robert Ylipää runt på scen som en irländsk fotbollssupporter. Trots de gymnastiska övningarna verkar han ha tillräckligt med kondition för att kunna kontrollera andning och stämma samtidigt. Detsamma gäller både blåssektionen och det strängade parterna av bandet därav hälften bidrar med stämsång som förhöjer ännu mer. Detta tillsammans med en perfekt ljudvolym och sparsam ljussättning (inget överdrivet lek med stroboskop och dylikt) sammanfattar helhetsintrycket av en utmärkt konsert med ett band som definitivt har framtiden för sig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Liberator
Headplate
Liberator (1996-01-01)
Liberator (2002-08-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner