Joyzine.se


Recension - Skiva

Vulkan
Mask Of Air, 2011
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-01-12
Hemsida: www.vulkanband.com

Bandnamnet: Vulkan.

Andra meningen i den medföljande pressreleasen: ”I ett rött litet torp med varg, älg och elallergiker som närmsta grannar har dom spenderat långa helger och varvat låtskrivande med inspelning.”

Är det någon som dömer mig för att jag får för mig att det här handlar om övervintrade proggflummare som snöat in lite för hårt på batik innan jag låter ”Mask Of Air” spinna? Knappast va?

Lyckligtvis är det en förutfattad mening som kommer på skam omedelbart. Visst producerar Vulkan musik som är minst lika svårgreppad som så där enerverande gnällig fulprogg, men här beror det snarare på intrikat låtsnickrande och smarta harmonier än utdragna jam och allmänt vimsig stämning.

Vill man göra det väldigt enkelt för sig beskriver man Vulkan som så där halvhård progressiv rockmusik, men ”Mask Of Air” har betydligt fler nivåer än så. När det är som bäst svävar mina tankar till Queen. Inte för att det musikaliskt är särskilt likt eller för att sången har minsta lilla beröringspunkt med Freddie Mercury, men de tvära kasten och udda tankesätten när det kommer till låtbyggande går igen.

Annars är den här ensemblen inne och sniffar på territorier som trampats av exempelvis The Mars Volta. Utan att bli lika utstuderade, hårda eller utflippade, men ändock i samma fack. Det har sin tjusning, men som med många sådana här band blandas högt med lågt.

Det gör ”Mask Of Air” till en fascinerande färd och klart intressant skiva, men den är lite för ojämn för att riktigt kunnat njutas helt och hållet från start till mål.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Edith Backlund

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner