Joyzine.se


Recension - Skiva

Lisa Nilsson
Hotel Vermont 609, 2006
Skivbolag: SonyBMG
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2006-12-12
Hemsida: www.lisanilsson.se

Det är inte många artister som är så modiga som Lisa Nilsson. Hennes karriär har så här långt varit fylld av spännande möten och nyskapande konstellationer, där detta album passar in som typexempel på Lisas förmåga att ständigt öppna nya dörrar och våga skapa nytt. Ofta har hon förvånat oss, så också denna gång.

”Hotel Vermont 609” är ett samarbete mellan Lisa och en grupp brasilianska musiker som under opretentiösa former sammanstrålat och spelat in albumet under ett antal ”live-sessions”. Att det inte rör sig om ett vanligt studioalbum märks mycket tydligt, närvaron är total och klar som kristall. Musikernas smakfullhet är imponerande, deras trygghet och värme omfamnar Lisas eleganta stämma, eller är det möjligen Lisa som tar musikerna i sin famn? Kontentan är hur som helst inget annat än ångande romantik och ömhet. Man skulle kunna tro att Lisa samarbetat med dessa musiker i många år.

Det är som om Lisa, med sina 14 år i branschen, har testat det mesta och nu tryggt kan luta sig tillbaka på sina erfarenheter och bara låta nyfikenheten styra skeppet. Eller helt enkelt leva efter filosofin ”hålla allt öppet” som hon själv förklarar i albumets konvolut.

”Hotel Vermont” innehåller ett brasilianskt kulturarv som Lisa med varsam hand har översatt till svenska. I Vinden och Allt du ville vara kan man dessvärre inte undgå att förstå att texterna inte är skrivna på svenska från början, lyriken och satsmelodin är något ansträngd och det låter lite löjligt och onaturligt. Detta är dock inget att haka upp sig på, Lisa vårdar den brasilianska musiken som ett nyfött barn och bör få all beröm hon kan få för detta stilistiska konstverk. Ett exotiskt och glimrande smycke, signerat Lisa Nilsson.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2006
Lisa Nilsson (2000-07-14)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner