Joyzine.se






Intervju

Machinae Supremacy

Machinae Supremacy

Machinae Supremacy är bandet som trots ett oerhört stort fanfölje, uppbyggt med hjälp av gräsrotsarbete och internet, aldrig riktigt slagit igenom på den breda arenan. Men nu ska det bli ändring på det.
– Vi är världens största lilla band, men nu är det tveklöst dags för nästa steg, lovar basisten Johan ”Dezo” Hedlund.

Historien om Machinae Supremacy från Luleå kan säkerligen skrivas på en lång rad olika sätt, men inte utan att omnämna en revolution via internet och det digra följe av fans som kommit av detta. Bandet är, när det kommer till musik, att betrakta som något av en pionjär inom internetmarknadsföring och har ända sedan starten för närmare tio år sedan släppt ut sina låtar på nätet för alla som vill att ta del av.
Det har lett till att mängder av människor, allt från datanördar till metalskallar, omfamnat deras så kallade SID-metal och fanskaran är större än hos många band med biffiga skivbolagsmuskler i ryggen. Ändå har något större genombrott på den stora arenan aldrig ägt rum trots att bandets musik helt uppenbart är lättillgänglig nog att tilltala en bred publik. När man nu släpper ”A View From The End Of The World”, andra albumet under finska Spinefarms flagg, är det emellertid tänkt att det ska bli ändring på det.
Johan Hedlund är förstås oerhört nöjd med skivan:
– Det här är SID-metal epiffany, jösses vad vi gått loss med SIDen på vissa ställen.
Men också glad över att förändrade attityder gör det lättare för Machinae Supremacy att slå sig fram.
– Det hänger ihop mycket med hur mediaklimatet ser ut, det känns som att det börjar bli mer individualiserat och att fler olika stilar får plats.
Tidigare har det kanske inte varit riktigt så och ”Dezo” tar en gammal Idol som exempel.
– Ta en sådan kille som Marcus Fagerwall till exempel, det är en grym kille och duktig musiker, man bara för att han inte ville gå i någons koppel blev han direkt ointressant för branschen, han ska ha all kudos i världen.

Machinae SupremacyDet är episkt
Annars kan man ju fråga sig varför gruppen som redan från dag ett delat ut sin musik gratis över nätet över huvud taget valde att skriva på ett skivkontrakt inför förra plattan ”Overworld” med tanke på vart branschen är på väg och att all musik plötsligt finns tillgänglig på nätet vare sig man vill eller inte. Borde det då inte ha funkat ganska bra att köra vidare med det gamla arbetssättet?
– Branschen är branschen och det är klart att det ger en viss cred att ligga på en major label, man får lättare tillgång till kontaktvägar, Spinefarm är helt otroliga, konstaterar basisten och fortsätter med att ösa lovord över sina finska bolagsvänner.
– Det är svinschyssta snubbar, även om vi har inställningen att folk ska ladda ner vår skit och inte betala för den så är de lugna och säger typ ”jaha ska vi ta och göra en ny skiva?” De lägger sig inte i artisternas musik.
Men bara för att Machinae Supremacy umgås med ett stort skivbolag och hoppas på ett bredare genomslag ska man inte tro att de gett upp sina ideal eller glömt bort vad som tagit dem till den position de befinner sig på idag. Internet och sociala nätverk ligger fortfarande norrlänningarna varmt om hjärtat.
– Vi får väl skylla oss själva att vi fått etiketten internet-fenomen, men det är klart att vi trivs med det, det visar ju på individens styrka, reflekterar Hedlund.
– Folk har ett intresse och letar upp vad de gillar, det är ju för fan episkt.

Machinae SupremacyInte tvinga sig på
Att musikbranschen mer och mer tvingats börja ge efter för de starka krafterna på internet tycker han enbart är positivt.
– Det är underbart att branschen måste släppa till, att folk börjat anamma det här är verkligen på tiden. Musikindustrin är ganska korkad och efterbliven, man borde ju tvärtemot främja dem som verkligen vill ha kontakt istället för att motarbeta dem.
Revolutionen med siter som Myspace och Facebook har gjort att allt fler band börjat närma sig den fankontakt som alltid varit given för Machinae Supremacy och som alltid kommer att vara det.
– Det finns bara fördelar med en så tight fankontakt som vi har, säger basisten som om det vore den självklaraste saken i världen.
– Man ska vara priviligierad att folk delar med sig av sina åsikter vare sig de är bra eller dåliga. Alla sociala kontakter är bra även om det är givet att man på individnivå inte kan vara helt överrens med varje snubbe.
Att just användningen av internet öppnat upp nya kontaktytor innebär för den sakens skull inte att man självklart kommer att skaffa sig fans eller intresse på samma sätt som den här gruppen gjort. Det är något luleborna – i gruppen ingår även Robert "Gaz" Stjärnström (sång), Jonas "Gibli" Rörling (gitarr), Andreas "Gordon" Gerdin (gitarr) och Niklas "Nicky" Karvonen (trummor) – är helt på det klara med.
– Internet innebär möjligheter att inte vara konformist, man kan inte tvinga sig på en marknad. Gör man något som inte är intressant så kommer ingen se det även om det finns på internet.
Ett bevis så gott som något på att Luleå-plutonen gjort ganska mycket rätt på sin väg mot det stora genombrottet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2010-11-16
Foto: Tomas Nilsén
Hemsida: www.machinaesupremacy.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.se



artiklar / krönikor
recensioner