Joyzine.se


Fem korta

Johan Bohlin

Fem korta frågor till Johan Bohlin som i dagarna lägger sista handen vid sin C-uppsats om Eddie Meduza vid Göteborgs Universitet.

Varför valde du att skriva om Eddie Meduza?
Jag diskuterade med mina kompisar om vad jag skulle välja och skämtade om att det vore kul att skriva om Eddie. Sen var det någon som tillslut tröttnade på mitt tjat och sa ”skriv om Eddie då!”, då gjorde jag det.

Vad tyckte din handledare på universitet?
Jag betonade att jag skulle undersöka vulgär humor i rockmusik, vilket blev en ursäkt för att skriva om Eddie Meduza. Dessutom har mycket lite skrivits om detta ämne på akademisk nivå tidigare, vilket gjorde det hela ännu mer spännande. Möjligen kan man finna något om Frank Zappa, men i övrigt finns ingenting.

Hur har arbetet gått till?
I höstas skrev jag klart projektplanen och började leta material, men det var först i december som jag började skriva effektivt. Själva skrivandet har dock endast utgjort 1/10 av arbetet, ofta har jag skrivit en timma och sen vankat runt elva timmar i lägenheten och funderat på vad jag ska ta med. Jag har också läst böcker om bondkomik, om raggarkulturen och artiklar om ironi och parodi i populärkultur. På Internet finns en fansajt som har samlat en hel del artiklar och intervjuer, allt för mycket kommer dessvärre från tidningar som Fibaktuellt, Slitz och Aktuell Rapport och lämpar sig helt enkelt inte som underlag för en uppsats på universitet.

Vad har varit mest intressant?
Min tes från början var att Eddie Meduza trots allt var en mångbottnad man, vilket jag också har kunnat bekräfta. Han är fascinerande. Trots sin alkoholism kunde han ena stunden skriva schyssta rocklåtar, för att i nästa stund stå full i studion och skrika ”kuk” till en dassig bluestolva. Eddie Meduza började trots allt sin karriär som dansbandssångare och spelade då inofficiellt in mindre seriöst material på kassettband vid sidan av. Det är dessa låtar som sedan samlades efter hand och den vulgära sidan kom att prägla honom som artist mer och mer.

Vad skulle du vilja säga till Eddie om du fick träffa honom idag?
Eddie Meduza verkade vara en go och glad prick, jag skulle vilja ta en bärs med honom och snacka lite.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Daniel Arosenius 2007-03-06
Foto: Privat
Hemsida:

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner