Joyzine.se


Recension - Skiva

Finntroll
Ur jordens djup, 2007
Skivbolag: Spikefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-29
Hemsida: www.finntroll.net

Det har blivit dags att knyta ihop den räcka av rajrajmetal som de senaste veckorna recenserats här på Joyzine. Efter band som Ensiferum, Månegarm och Vintersorg avslutar vi med det bästa – Finntroll.

”Ur jordens djup” är nämligen en uppvisning i hur man fåntrallar och flörtar med folkmusik med finess. Det är en hårdhänt skapelse som mitt i den konstanta primatfesten spottar och fräser. Upphovsmännen lyckas vara riktigt hårda och införliva det stökigt melodiösa på samma gång.

Finntroll har väl alltid blivit sedda som ett ganska fånigt band. Ett gäng orakade finnar som käkar rått kött, halsar mjöd och trallar struparna hesa. Det är samma suputtendenser som går att höra på ”Ur jorden djup”. Men här backas hela den tramsiga imagen upp av genomgående starka låtar. Visst dumskrålas det här och var, men tyngdpunkten ligger på aggressivt mangel. Den svenska lyriken påverkar inte ens omdömet. Då har en grupp av den här typen lyckats musikaliskt.

Pompös metal med inslag av folkmusik och några stråk black metal blir knappast bättre än så här. I Korpens saga, Ur djupet och En mäktig här slits jag rent av ur min vardag och kastas in på den aspackade festen. Jag vill både sälla mig till de flåsiga körerna och slå sönder saker i ren extas. På skiva är Finntroll år 2007 verkligen att räkna med. Att det sedan blir lyteskomik om man tvingas se gruppen är en helt annan historia.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner