Joyzine.se


Recension - Skiva

Elias Viljanen
Fire-Hearted, 2009
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-08-22
Hemsida: www.eliasviljanen.com

Välkänd gitarrist som går solo och bestämmer sig för att spela in gitarrplattor. Jag förstår att ni får avsmak bara ni hör varudeklarationen på det här projektet. Själv målar jag fan på väggen redan när jag ser omslaget, där gitarrmaestron typiskt finskt poserar med sin gura i högsta hugg, och suckar över patetiskt soloonanerande och snubbar som inte fattar att det inte finns någon som helst känsla tekniskt fulländat runkande.

Men sakta i backarna. Sonata Arcticas gitarrist Elias Viljanen verkar uppenbarligen vara en man med både god smak och koll på vad bra musik handlar om. Hans tredje soloeskapad ”Fire-Hearted” bjuder visserligen på en handfull ekvilibristiska solon, men till majoriteten är den fylld med välkomponerade och oj så tilldragande låtar. Det här är en snubbe som insett att man kan visa sig duktig på sitt instrument utan att allt måste kretsa kring just detta.

Det var väldigt länge sedan jag hänfördes på det här sättet av en platta som till största delen är instrumental. I så lite som två spår lånar Viljanen in sångare och Last Breath of Love där Marco Hietala från Nightwish bjussar på skönsång är rent av mästerlig. En allsångshit i bästa metalanda.

Men större delen av ”Fire-Hearted” är som sagt instrumental och här visar Viljanen upp en imponerande bredd. Allt från riktigt mustiga metalrökare till akustiskt finlir finns på agendan och den gemensamma nämnaren är att det ledande instrumentet hela tiden är underordnat själva låtarna. Elias Viljanen visar med all önskvärd tydlighet att instrumentala soloskivor inte nödvändigtvis behöver likställas med skräp. Även om det snarast handlar om att han är undantaget som bekräftar regeln.

Det snyggt slingförsedda titelspåret som inleder skivan kan rent av vara en av de vassaste melodiska metalskapelserna i år. Då förstår ni digniteten av det intryck som Elias Viljanen gör med den här plattan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner