Joyzine.se


Recension - Live

Volbeat
Arvikafestivalen
2008-07-05
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-07-08
Hemsida: www.volbeat.dk

- Hello we are Deicide and we are here to play satanic stuff, säger Volbeats frontman Michael Poulsen och flinar brett. Det är symptomatiskt för hela spelningen. Danskarna balanserar på en fin linje där humor tillåts finnas med, men där det samtidigt aldrig blir flamsigt. Musiken är det viktiga, men den tar inte så stor plats att det blir självupptaget. Volbeat har hittat den perfekta balansen i liveframträdandet precis som de hittat den perfekta balansen i sin musik.

Poulsen verkar genuint förvånad över att det dykt upp så mycket folk till den tidiga förmiddagsspelningen, men det är uppenbarligen många som vill se hårdrock korsbefruktas med Elvis Presley under överinseende av ett par välfriserade danskar. Jag förstår precis varför och gruppens liverykte har föregått dem. På platta är de helt okej, live är de fantastiska.

Det är snortight och ljudet är klockrent redan från första sekund. Volbeat svänger, Volbeat tuggar sig igenom taggtrådsriff, Volbeat pumpar ut den ena lysande melodin efter den andra, Volbeat äger stället! Det är bara att kapitulera inför övermakten. Jag gör det och publiken gör det. Samtidigt kapitulerar gruppen inför den uppumpade publiken och stämningen går i taket.

Halvvägs genom spelningen har Poulsen headbangat så mycket att han måste ta fram kammen och fixa till rockabillyfrillan, han skickar ut en hyllning till sin nyligen avlidne far och lämnar plats åt sina bandkamrater att glänsa. Det är omöjligt att sätta fingret på vad som gör det, men precis allting under Volbeats spelning känns så rätt, så friskt, så upplyftande. Glädje och hårt musicerande går i klinch och båda vinner på något underligt sätt.

Ny platta ska tydligen vara på gång till hösten, det nya stycket som luftas låter precis som allt annat under konserten riktigt bra. Men just i denna stund är det svårt att tänka på nya Volbeat-plattor. Jag vill bara ha mer av dem live. Till och med Dusty Springfield-covern I only want to be with you stiger mot taket. Volbeat visar med råge vad ett bra liveband är. Jag är fortfarande hänförd.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikas vassaste band 2008
Årets bästa skivor 2008
Volbeat (2010-01-01)
Volbeat (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner