Joyzine.se


Recension - Skiva

Volbeat
Rock the rebel/metal the devil, 2007
Skivbolag: Mascot Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-04-10
Hemsida: www.volbeat.dk

Vid några tillfällen, exempelvis i The Garden’s Tale, använder sig danska Volbeat av gamla dammiga grepp som doftar unken punkcover. Ni vet, lugnt parti som plötsligt växlar upp i hetsig dist och drar iväg i rejäl hastighet. Ni har hört många gamla klassiker tolkas på det viset. Men så kommer den fullkomligt lysande refrängen av samma låt och sopar alla andra tankar ur hågen. Trallvänlig och svart, otroligt njutbar. Där har ni orkesterns styrka, oavsett svaga komponenter hittar de ständigt vägar att göra sina låtar medryckande.

Volbeat är en levnadsglad fusion mellan Elvis Presley och Entombed, de är Metallica som de skulle ha låtit om de satsat på rock n’roll istället för stereotyp skitthrash efter den svarta plattan, de är sydstatstemperament inkapslat i skandinaviskt vemod. Följaktligen alltså alldeles lysande.

”Rock The Rebel/Metal The Devil” fortsätter där debuten ”The Strengh/The Sound/The Songs” slutade och gör det med en något förfinad kant. Danskarna, som förvånande nog fick vänta ganska länge på att belönas med ett skivkontrakt, svänger något vansinnigt. Rötterna i metalscenen (sångaren Michael Poulsen lirade bland annat i tio år med framgångsrika Dominus innan Volbeat föddes) är förstås oerhört tydliga, men de Elvis-influenser av sexifierad 60-talsrock som smyger sig in är vad som verkligen sätter guldkant på tillställningen.

Att börja rabbla favoritlåtar känns helt irrelevant, då ”Rock The Rebel/Metal The Devil”, några få skönhetsfläckar exkluderade, är stark rakt igenom. Dansant rock n’rollmetal har nog knappast låtit bättre än så här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Bråvallafestivalen 2013 - en succé
Bli aldrig som oss, bli värre
Volbeat (2010-01-01)
Volbeat (2008-07-05)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner