Joyzine.se


Recension - Skiva

Diabolical Masquerade
Nightwork, 2007
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-01-23
Hemsida: diabolicalmasquerade.com

Långt innan Katatonia blev den framgångsrika gothrock-maskin de är idag kände sig bandets gitarrist Anders ’Blackheim’ Nyström begränsad av dess format. Mellan 1995 och 2004 experimenterade han därför med sidoprojektet Diabolical Masquerade och hann under tidsperioden ge ut inte mindre än fyra album. Brittiska Peaceville startar nu 2007 med att återutge den tredje plattan ”Nightwork”, som i original utgavs 1998.

Att gitarristen har en betydligt hårdare sida i sig än vad han tillåts leva ut i Katatonia är ingen hemlighet. Men samtidigt tycks han ha svårt att släppa det melodiskt tilltalande. När de två världarna krockar uppstår ljuv musik. ”Nightwork” är ett symfoniskt black metalalbum som så här nio år efter sin egentliga release fortfarande känns oerhört fräscht. Blackheim själv trycker gärna på referenser som Bathory, Emperor och Celtic Frost. Jag skulle snarare hävda att ”Nightwork” är en skiva Dimmu Borgir varit lyckliga om de lyckats klämma ur sig idag.

Utan att hänfalla åt det pretentiösa manglar Blackheim fram lättlyssnad black metal som trots keyboard-arrangemang och symfoniska ljudkulisser lyckas bibehålla den för genren så viktiga mörkerkänslan. Diabolical Masquerade blir aldrig tivolimetal utan klarar balansgången mellan det pompösa och det fåniga alldeles utmärkt. Bortsett från att producenten Dan Swanö lånats in för att spela trummor hanterar Blackheim samtliga instrument själv. Så väl köttiga riff som ondskefull vässång fungerar alldeles ypperligt.

Återsläpp är oftast inte att applådera, men att ”Nightwork” återigen skeppas ut på marknaden är bra. Dels för att det är ett väldigt bra album, dels för att många som upptäckt Katatonia på de senaste plattorna säkerligen vill fördjupa sig i dess gitarrists tidigare förehavanden. Steget mellan Katatonia av idag och Diabolical Masquerades lyxiga black metal kan tyckas långt, men jag tror bestämt att ”Nightwork” kan vara porten in till en härlig, hård värld för många nyfrälsta Katatonia-fans. För att göra utgåvan något mer exklusiv bifogas förutom de sju originalspåren en extra melodi – Cryztalline Fiends.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Diabolical Masquerade (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner