Joyzine.se


Recension - Skiva

The Cinematics
Break ep, 2006
Skivbolag: TVT Music
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-11-21
Hemsida: www.thecinematics.com

Min första tanke är en fråga: varför väljer TVT Records att släppa trespårs-EP:n “Break” som just en EP och inte bara som en singel? Det är så övertydligt att det är titelspåret, Break, som är den klarast lysande produktionen, att det hade varit mer naturligt att släppa den som förstasingel med övriga spår som b-sidor. På så vis känns bara EP-epitetet onödigt. Vi närmare efterforskningar upptäcker jag att Break faktiskt har släppts som singel, men som andrasingel, och bara i Storbritannien. Märkligt var ordet. Men låt oss fortsätta att dröja kvar vid just den låten lite grand, här krävs en analys.

Med Break tar The Cinematics vid där band som Interpol och Editors redan plöjt upp fåror i svårmodsmarken. Basen och trummorna driver låten framåt, gitarrerna markerar de yttre gränserna och den kyliga sången skapar kontrasten. Mycket av min fascination för just den här typen av låt härstammar garanterat från mitt tidiga möte med tidigare nämnda Interpol, i och med deras debutsläpp ”Turn On The Bright Lights” från 2002. The Cinematics nöjer sig dock inte med att bara agera blek kopia, de stjäl och tar över hela showen. Glasgowkvartetten känns som ett riktigt fräscht tillskott på emorockscenen.

Det vill säga så länge just låten Break pulserar ut ur högtalaren. Med Chase och Alright ändras förutsättningarna radikalt. Frågan är om det fortfarande är samma band? Borta är den tunga mystiken och fram kommer de känslofulla balladerna. Här avslöjas ytterligare en intressant aspekt som gör att jag tror och hoppas på The Cinematics, Scott Rinning är en fantastiskt duktig sångare. Jag kan förstå de som drar paralleller till Jeff Buckley, även om det är att ta det hela lite väl långt. Låtarna i sig kommer inte upp i samma standard som Break, men det gör dem inte för den sakens skull dåliga. Rinning har precis rätt blandning av känsla och tonsäkerhet för att lyfta dessa två alster till höjder de förmodligen aldrig nått annars.

EP:n gör onekligen sitt jobb, jag bara längtar efter att få sätta tänderna i fullängdaren ”Strange Education” som kommer någon gång nästa år. Jag har nog inte varit så här uppspelt över ett nytt band, och ett kommande album, sedan The Vines slog igenom för några år sedan. För er som, likt mig, inte kan vänta och måste ha en ny dos The Cinematics finns det ett ytterligare ett par låtar att avnjuta på www.myspace.com/thecinematics.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Minnenas Hultsfred

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner