Joyzine.se


Recension - Live

Svenska Akademien
Folkets Park, Norrköping
2007-07-06
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-07-10
Hemsida: www.svenskaakademien.just.nu

Minerna i publiken är minst sagt tveksamma. I ett sammanhang där huvudattraktionerna heter saker som Träd Gräs Och Stenar och Fläsket Brinner är Svenska Akademien knappast ett band som majoriteten av den ålderstigna publiken gått och väntat på. Känslan är snarare att de undrar vad det nu är för spektakel som ska ställas till på stora scenen. Ungdomens musik, usch…och allt det där.

Men om inställningen är sådan sköljs den omedelbart bort så fort gruppen börjar spela. I första låten börjar de tveksamma minerna förbytas i leenden, i tredje börjar det rycka i knävecken på gemene man och halvvägs genom spelningen förenar sig alla på hela stället med ungdomarna längst fram i hänryckt dans. Norrköpings Folkets Park gungar inför Svenska Akademiens råsvängig ragga.

På grund av ett roddigt spelschema blir spelningen väldigt kort, men gruppen hinner beta av givna hits som Du vill så du kan, Vakna och nya Uppe i höjden innan de tvingas kliva av. Och som de framför dem. Det spritter av energi i benen på Sture Vikingsson och General Knas där de hoppar och rappar längst fram på scenen. Övriga bandet vill inte vara sämre de och ger verkligen järnet. Senast jag såg gruppen stod de hopträngda på en liten klubbscen, här får de betydligt mer spelrum och tar verkligen vara på det.

Att de utklassar festivalens övriga startfält är helt uppenbart. Ett vitalt gäng med moderna förtecken är naturligtvis roligare än gamla stela farbröder med fusklappar att läsa texterna ifrån. I alla fall för oss som bryr oss mer om musik än nostalgi. Men faktum är att även de äldre delarna av publiken tycks uppskatta Svenska Akademien, minst sagt. Gruppen visade sig definitivt från sin bästa sida inför en något ovan publik.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2006
Hultsfred inledde halvdant 2007
Svenska Akademien (2007-06-14)
Svenska Akademien (2007-07-14)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner