Joyzine.se


Recension - Live

Kaizers Orchestra
Putte i Parken, Karlskoga
2011-07-09
Av: Erik Högkvist
Publicerad: 2011-07-11
Hemsida: www.kaizers.no

Kaizers Orchestra

Ungefär halvvägs in i spelningen på Putte i Parkens huvudscen frågar Janove Ottesen, sångare i norska Kaizers Orchestra, om vi tycker att de låter okej med svenska mått. Han berättar, med glimten i ögat, att när man kommer fram som ett nytt band i Norge så brukar man få höra att det ”låter bra, för att vara norskt”. Huruvida de når upp till svensk standard i dag får jag anledning att återkomma till lite senare.

För den oinvigde kan jag berätta att Kaizers Orchestras musik är svår att beskriva i ord. Jag skulle rekommendera er att lyssna och bilda en egen uppfattning, men jag ska göra ett försök i alla fall. De blandar alla möjliga typer av genrer, har uteslutande norska texter som sjungs på järska (en norsk dialekt som talas i det sydvästra kustlandskapet Jæren) och är otroligt roliga att se live.

Med nya skivan ”Violeta Violeta Volume I” i bagaget består setlisten oundvikligen av mycket material från den, vilket inte är negativt alls. Vi får exempelvis den mäktiga Svarte katter & flosshatter, Diamant til kull (som tillägnas alla som lyssnar på norsk radio) och den låt som enligt Janove Ottesen har blivit deras mest populära låt i Norge, nämligen den ändlöst vackra Hjerteknuser. Den extremt tunga hiphop-flörten En for orgelet, en for meg är en annan grym låt från senaste skivan som även tillhör höjdpunkterna i kväll. De bjuder också på det purfärska smakprovet från den kommande skivan (”Violeta Violeta Volume II som ska släppas i november), kallat Tusen dråper regn.

Utöver det nya materialet får vi gamla favoriter som inledande KGB, den fantastiska Delikatessen och Kontroll på kontinentet som presenteras som den låt man ska känna till om man ska känna till någon Kaizers-låt. Avslutningen med Maestro, från skivan med samma titel är lika mästerlig som det mesta Kaizers Orchestra gör och den kryddas lite extra av ett, för Kaizers Orchestra karaktäristiskt, oljefatstrummande.

För att gå tillbaka till Janove Ottensens fundering, som jag inledde texten med, så kan jag konstatera att det här inte är okej med svenska mått. Det är yppersta världsklass. Det finns inget band som Kaizers Orchestra i hela världen. Inget band som låter som dem och det är dessutom bara en liten skara band som är lika magnifika som Kaizers Orchestra.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Erik Högkvist
Årets bästa 2011 enligt Joyzine.se
Kaizers Orchestra (2006-07-15)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner