Joyzine.se


Recension - Skiva

Manticora
The black circus part 2: disclosure, 2007
Skivbolag: Locomotive
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-07-10
Hemsida: www.manticora.dk

När ska finnarna, italienarna och tyskarna sluta mata oss oskyldiga musikälskare med det ena usla power metalbandet efter det andra, efter det tredje, efter det hundrafjärde? Jag har tänkt tanken så många gånger att det blivit som ett mantra, något som helt kan paralysera hjärnan och plåga öronen. Precis när jag börjat tro att det är dags att ge upp helt dyker det som för att verkligen slå spiken i kistan upp ytterligare ett – från Danmark.

Nu är Manticora förstås ingen ny bekantskap för den power metalintresserade. Orkestern bildades redan 1997 och har en lång rad skivor bakom sig, men för mig är det ett nytt gäng. En bekantskap som helt hade kunnat kvitta. Inte för att det är ett band som krossar min i inledningen initierade bild av att denna musik nästan uteslutande kommer från upprabblade länder, utan helt enkelt för att ”The Black Circus part 2: Disclosure” är ännu en helt onödig power metalskiva.

”The Black Circus part 2: Disclosure” är andra delen i en tematisk story (någon som är förvånad?) om en kringresande circus som existerade i New England på 1800-talet. Inga drakar och demoner i textmaterialet, alltid något! Men särskilt intressant? Nej!

Musikaliskt vill danskarna gärna tro att de vågar gå en lite hårdare stig än gemene power metalakt. Jag skulle vilja påstå att det är marginellt. Lika marginellt som jag skulle vilja påstå att det roliga är med de orientaliska inslag som smygs in. Och att använda sig av stora körer är ju oerhört originellt…eh.

Jag låter bitter, jag vet, men omslaget är i alla fall fint. Power metal är alltid power metal, oavsett härkomst, och de undantag som faktiskt är riktigt hörvärda är ytterst sällsynta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner