Joyzine.se


Fem korta

System Annihilated

System Annihilated

Fem korta frågor till Kalle Kjellberg, gitarrist i Umeå-manglande System Annihilated vars debut ”Furor” Joyzine streamar i sin helhet från och med imorn...

Umeå - vad är det som gör att musikscenen frodas så fint där, hur har den påverkat och präglat System Annihilated?
Umeås musikscen är speciell, den fortsätter att på löpande band producera och pumpa ur sig fantastiska band och musiker. Men jag tror att det är en genomgående mentalitet hos många unga i Umeå att man fortfarande går på spelningar och supportar sina polare i banden och så vidare. I Umeå är fritidsgårdsspelningar typ det roligaste man kan göra ibland, jag vet inte om det är samma grej på andra håll i landet, men jag tror inte det. Det kan nog ha att göra med hardcoreexplosionen på 90-talet, som kanske levt kvar, och nu dessutom fått ett uppsving i och med uåhcband som Håll Det Äkta, Lesra, Kidnapped, KiRA etcetera. Det gör ju sjukt mycket, och präglar oss på det sätt att Umeås musikscen är sjukt down to earth, vilket är sjukt kung, ingen hybris hör hemma på Umeås musikscen, och därför fortsätter alla att lira och bara ha sjukt kul med varandra.

Hur låter pitchen angående debutalbumet "Furor"? Vad är det egentligen ni ska mata lyssnarna med?
Grejen med ”Furor” är att hälften av plattan är väl genomtänkt och snyggt skriven, och andra hälften är skriven i panik tre dagar innan vår bokade studiotid. Därför är vi sjukt nöjda med att den ens sitter ihop som album, så vi har egentligen inte haft tid att riktigt tänka på sådana här "detaljer". Nä, men vi vill mata alla som lyssnar med 30 minuters kross i alla dess former. Gillar du konstiga rytmer och svåra riff? Kung, du kommer gilla detta. Gillar du enkla riff med mycket dubbelkaggar? Kung, du kommer gilla detta. Gillar du arga skrik och snabba trummor? Kung, du kommer gilla detta.

Plattan är å ena sidan punkigt kort, å andra sidan metalliskt muskulös, var står ni egentligen med rötterna begravda, i en egen eller någon specifik scen?
Jag tror att vi som band har våra rötter i den scen där vi "skapade" vårt sound, det vill säga fritidsgårdar, replokalen vi nötte ut på Hamnmagasinet i fem år, och hos alla andra lokala band som vi spelat med. Vårt sound däremot har nog sina rötter från minst fem olika håll eftersom vi är såpass olika rent musikaliskt i bandet. Så förhoppningsvis har vi "planterat något nytt" och satt våra egna rötter nånstans.

Att släppa ett debutalbum 2013, vad har man egentligen för förväntningar på det när branschen ser ut som den gör idag?
Jag vet inte om vi har så stora förväntningar över huvud taget, jag menar, vi tycker det är sjukt kul att få släppa en platta och åka ut och spela och låta folk lyssna på vad vi åstadkommit. Några ambitioner om miljoner har vi inte riktigt, men en given dröm är ju att lyckas leva på det man tycker är det roligaste som finns. Så länge peppen är större än det man går minus så är det nog värt allt som branschen idag innebär.

Vilka är de fem vassaste banden från Umeå genom tiderna?
Shit, finns så sjukt mycket bra av alla olika sorters musik i denna stad, men ska försöka narrow it down till fem slutgiltiga vinnare utan inbördes ordning.

Meshuggah - en given plats på denna lista, när man lyssnar på Meshuggah är det lite som att man låter en ångvält gå bananas med ens hjärna. Liksom, det är svårt, konstiga rytmer, takter som man inte ens kan räkna, men samtidigt ett konstant flyt, som ger den där ångvältskänslan, det fuckar upp en in the best way possible.

Refused - Okej dessa första två var väl inga större överraskningar men båda förtjänar sina platser. Jag har lyssnat på Refused sen jag upptäckte hur coolt det var med punk, och sen jag såg dessa herrar på närmare 40 än 20 år gamla fullkomligt köra över Exel arena på deras sista livegig någonsin är Refused i mina ögon världens bästa liveband.

Säkert! - Annika Norlin skriver fantastiska texter ackompanjerat av sjukt clean popmusik som gör det svårt att inte gilla, ett riktigt bra liveband och producenten Henrik Oja gör också ett riktigt bra jobb med hennes skivor.

Masshysteri - Ett kortlivat Umeå-band som på riktigt bara skrev hits. Varenda låt man lyssnar på är en hit. Jag vet inte om dom vill kalla sig ett punkband, för i mina öron är detta Rix fm-hits för den som hatar Rix fm om ni fattar vad jag menar.

Academics/Alexander Juneblad - EP'n ”Parken” som släpptes i början av januari i år, är fan det bästa jag hört på länge. Sjukt bra produktion, snygga melodier och flöjten… flöjten! Finns inte mycket mer att säga om denna ep förutom att det är riktigt riktigt clean.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2013-03-10
Foto: Henrik Olofsson
Hemsida: facebook.com/SystemAnnihilated

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner