Joyzine.se


Fem korta

Headplate

HeadplateFem korta frågor till Daniel Schou Granstedt, gitarrist i återuppståndna metalorkestern Headplate...

När "12-12-12" släpptes hade det i stort sett gått tio år sedan Headplate lät höra av sig med nytt material, vad hände egentligen när bandet försvann från radarn senast?
Haha, ja vad hände.. egentligen var ju aldrig tanken att vi skulle försvinna från radarn utan vi hade ju ett nytt album på gång som var tänkt runt 2005. Sen när vi valde att gå olika vägar med Magnus [Klavborn] och Johan [Andreassen] samt ändrade livssituationer på det privata planet blev Headplate och allt material liggandes. Jag och Niklas [Österlund] körde vidare för att hålla igång det men vi hade ju byggt upp något unikt tillsammans innan dess så det kändes fel att bara kasta in nya medlemmar och hasta vidare. Uppenbarligen behövde vi ett par år på oss för att hitta rätt igen och väva samman allt på nytt helt enkelt.

Hur kommer det sig nu att merparten av originalmedlemmarna återförenas igen? Har det varit svårt att få ihop alla?
Jag och Niklas har ju alltid hållit igång tillsammans och under åren som gått har vi hela tiden hållit bra kontakt med både Håkan [Skoger] och Johan så när vi bestämde oss för att göra "12-12-12" kändes det självklart att båda skulle medverka. Johan var ju med när grunder till flera av låtarna skrevs och Håkan hade vi börjat spela tillsammans med igen för ett par år sedan så han var med på allt nyskrivet material. Så det var egentligen aldrig fråga om någon klassisk återförening i den mening utan mer bara att vi låtit ödet sammanföra oss igen. Headplate har alltid handlat mer om skapandet, vänskapen och att ha kul än jakten efter den eventuella framgången.

Den enda som på pappret inte varit med tidigare är vår nya sångare Hezzy men även han var faktiskt med redan under planerna för nytt album 2005.

Vilka är de tre främsta anledningarna till att Headplate ligger i tiden 2013?
Först och främst spelar det absolut ingen roll om vi ligger i tiden eller inte, eller rättare sagt, vi kommer alltid ligga i tiden sett från oss själva. Det är det enda som betyder något, att man har något att förmedla, vad det än kan vara. Och så länge vi själva finner motivation, intresse och 100% engagemang bakom skapandet och låtskrivandet kommer det så förbli. Sen om man lyckas beröra andra utifrån dessa grunder är det självklart helt fantastiskt och då är det bara att omfamna det.

Varför valde ni att släppa den nya skivan på datumet 12-12-12 som också fått ge namn åt verket?
12-12-12 var ju det sista datumet som siffrorna upprepas på länge (89 år till nästa 2101-01-01, så då är vi nog inte kvar någon av oss) och det som blev moroten för att få albumet klart. När man hållit på så länge med en platta (från och till) kommer det hela tiden upp nya saker som man vill ta bort, förbättra eller ändra, och då blir det lätt att man hela tiden flyttar fram sin deadline. Men någon gång under 2010 tror jag det var, så sa vi det att, 12-12-12 - SKA den vara klar! Sen finns det många andra anspelningar på siffran 12, datumet 12-12-12 (eller 12-21-12) som talar om förändring och födelse av medvetenhet med mera. Alla dessa saker har vi försökt föra samman subtilt i musik, känslor, texter och även omslag med mera.

Med tanke på Magnus Klavborns avhopp från Engel, finns några möjligheter till att världen faktiskt kan få se ett Headplate med hela originalsättningen i framtiden?
Man ska aldrig säga aldrig men i dagsläget finns inga sådan planer. Hezzy är en fantastisk sångare och frontman och kanske den viktigaste delen i hur vi låter idag. Hans prestation på plattan är helt fantastisk.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2013-02-19
Foto: Pressfoto
Hemsida: www.headplate.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


anonymous, 2014-07-15 19:14:08 (82.65.99.38)

I FUCKING LOVE YOU HEADPLATE NEVER DISBAND NEVER SAY NEVER

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner