Joyzine.se


Recension - Skiva

Bigbang
Epic Scrap Metal, 2011
Skivbolag: Grand Sport Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-03-22
Hemsida: myspace.com/smallbang

Hur kan man ens komma på tanken att överväga att döpa sitt band till Bigbang, sin platta till ”Epic Scrap Metal” och dessutom gömma den bakom ett omslag modell grovt anskrämligt när man spelar musik som ligger närmare Springsteen än någon form av hårdrock?

Nu syftar visserligen titeln på något annat än just metal (närmare bestämt någon form av återvinningsprincip), men det är ju inte så lätt att veta vid en första anblick. Och helt ärligt, jag hade aldrig, aldrig någonsin plockat upp och provlyssnat den här skivan i en skivaffär. Hela konceptet med namn och utseende skriker medelmåttig dussinhårdrock på ett sätt som till och med italienarna (experter på gebitet) skulle vara stolta över. Gör om gör rätt Bigbang, gör om gör rätt!

För just den här framtoningen gör det musikaliska innehållet en stor otjänst. Flanell-norrmännen har skapat sig en stor plats på hemlandsscenen vid det här laget och det är lätt att förstå varför. Trion har ett oerhört gott handlag med ett lättsamt rocksound som går hand i hand med akustiska lägereldsvisor och ”Epic Scrap Metal” är som ett hopkok av allt det där. Inspirationskällorna är förstås av äldre modell, men Bigbang påminner lika mycket som ett Speed Of Sound Enterprise (som låtit sig inspireras av Rolling Stones) som Stones själva. Tom Petty finns där någonstans i bakgrunden och även om det aldrig blir så där värst superrockigt så är norrbaggarna aldrig mjäkiga.

”Epic Scrap Metal” är kort och gott en ganska skön avkopplingsplatta. Musik som man kan sätta på i så gott som alla sammanhang, men som är så pass integritetsfull och skickligt utförd att det aldrig blir platt eller inställsamt.

Synd bara att gruppen gör sitt allra bästa för att dölja det.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner