Joyzine.se


Fem korta

Emma Svensson

Fem korta frågor till fotografen och grundaren av Rockfoto.nu, Emma Svensson…

Vad skulle du ägna dig åt om du inte var rockfotograf?
Jag ser mig själv mer som en entreprenör än en fotograf så jag hade förmodligen försökt förverkliga någon annan idé. Jag är lite sugen på fastighetsbranschen vid sidan av om sådär 20 år.

Tycker du att rockfotografering tas tillräckligt på allvar av artister/bolag etc? Hur bemöts man vanligtvis som fotograf vid en bandfotografering?
Band har alltid tyckt bra om mina bilder och Rockfoto så där finns en ömsesidig respekt. När det gäller olika bolag togs jag inte riktigt på allvar i början, men nu när man är lite större är det annorlunda. Jag tror att Rockfoto har bidragit mycket till att konsertfotografering har blivit mer uppmärksammat. Jag bemöts nästan alltid bra när jag kommer till spelstället.

Du vann rockfoto både 2005 och 2006, när vet man att man tagit den perfekta bilden och hur är den känslan?
Man känner när man tar en bra bild, men exakt hur grym den är ser man ju inte förrän den är klar, redigerad och allt. Man kan ju se direkt i kameran att det här är en bild med stor potential, men det gäller att kunna redigera den så att färgerna och kontrasterna blir bra också. När bilden sedan är klar kan jag kolla på den i några sekunder och vara nöjd. Nästa gång jag ser på den känner jag att jag vill ta en ännu bättre bild. Jag blir aldrig nöjd, utan strävar alltid efter en bättre bild, så tyvärr har jag svårt att njuta av känslan för de bilder jag har tagit.

Vilka är de fem viktigaste artisterna du plåtat?
Mando Diao – de var min första spelning, det som fick mig att börja fotografera. De har varit viktiga efter det också, jag har bland annat fotat deras senaste promotionbilder.
The Sounds - det var tack vare dem jag kom vidare i min fotografering efter min första spelning, de skrev upp mig på sin gästlista, jag fick följa med på turnéer och så vidare.
The (International) Noise Conspiracy - de öppnade för mig internationellt, jag åkte med dem i Europa och fick följa med på de största festivalerna i Tyskland och England bland annat. De använde också mina bilder till skivomslag, affischer med mera. Min favoritbild är på detta band.
Sugarplum Fairy – är också ett band jag har haft ett långt och bra samarbete med sedan deras första skiva och det är samma sak där, jag har fotat deras omslag, promotionbilder, affischer och följt med på turné i Europa.
The Ark - ännu ett band jag fotograferat väldigt mycket, alla deras promotionbilder de senaste åren. Jag kommer att fota deras kommande skivomslag och min bild som jag vann med 2006 är på Ola Salo.

Vilka utmaningar ligger fortfarande framför dig? Vad finns kvar som du bara måste fotografera?
Det kommer ju hela tiden nya band som man är sugen på att fotografera. Jag är mer intresserad av att fota dem än trötta stadiumband. Jag vill fotografera på platser utanför Europa. Coachella-festivalen i USA och Summer Sonic i Japan. Jag vill också få fler nära samarbeten med band, åka med och dokumentera under längre resor och tidsrymder.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2007-02-06
Foto: www.rockfoto.nu
Hemsida: www.rockfoto.nu

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner