Joyzine.se


Recension - Skiva

Oskar Linnros
Klappar och slag, 2013
Skivbolag: Universal
Av: Ricky Holmquist
Publicerad: 2013-05-29
Hemsida: oskarlinnros.se

Jag kommer fortfarande ihåg var jag var och vad jag gjorde första gången jag hörde Ack, Sundbyberg första gången. Svensk popmusik hade aldrig låtit så innan. Så nytt, så fräscht och så nyskapande. Det var svenskt RnB-funkigt. Inte kunde man väl få det att funka? Men Oskar Linnros debutskiva ”Vilja Bli” från 2010 gjorde just det, funkade. Som den funkade. Den blev en enorm succé och herr Linnros blev hela Sveriges popstjärna. Med egen frippa och allt. Bara en sån sak.

Nu drygt tre år senare är det dags för nästa skivsläpp. Det hade varit så vansinnigt lätt för Linnros att ta vid där ”Vilja Bli” slutade. Att ta 25 steg till Genom Eld. Att låta nitroglycerinet pumpa hjärtat fullt ett varv till.

Men Oskar Linnros väljer en modigare väg än så. Första singeln Hur Dom Än gav en fingervisning om hur skivan skulle låta. Trodde jag. Men skivan väljer helt andra spår och vägar.

Det är en lugnare Linnros vi får höra. Mognare kanske. Det är ju knappast nån hemlis att han bar på ett tämligen brustet hjärta på första skivan.

Till denna skiva får jag känslan av att Linnros läst på sin svenska pophistoria. Han har gått genom både skivbackar och cd-ställ, och han har gjort det med stor vördnad och respekt. Plåster är en lugn vacker sång med LeMarxistiska penseldrag. Naket och väldigt snyggt. Men visst hittas svaga men ändå väldigt snygga referenser till både Gadd och Scocco.

Topparna är inte lika Everest-höga som på debutskivan. Men skivan är otroligt snyggt producerad. Inte en synthstrof eller trumslag känns överflödigt eller felplacerat. Varje ton och not fyller ett syfte. Varje pusselbit har lika stor del i låtarna. Det hörs och känns.

Men visst finns det fantastiska poplåtar trots det lugnare tempot. Tunga Moln är ett smärre mästerverk. Svängig som en vårvind fast man knappt märker det.

Detsamma gäller för titelspåret Klappar och slag. Den kommer nog att dunkas på studenflak och fester i sommar. Ett betyg så gott som något.

Så grattis Oskar till en väldigt snygg skiva. Och framförallt grattis till att du verkligen vågat göra det oväntade. Väldigt få artister skulle nog ha mod att göra det.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Putte i Parken 2013
Årets bästa 2011 enligt Erik Hammarström
Oskar Linnros (2011-07-15)
Oskar Linnros (2010-11-28)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner