Joyzine.se


Recension - Skiva

Lithium
Cold, 2002
Skivbolag: No Fashion Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-10-14
Hemsida: -

No Fashion Records är ett av de hetare metalbolagen den här hösten. Med två riktigt vassa släpp (förutom Lithium även Ablaze my sorrow) visar de att den gamla parollen ”the swedish label that stands for high quality metal only” faktiskt stämmer i en hel del fall. Det är lite överraskande att se ett industrisläpp på denna label, men det gör det inte sämre. Nu kan vi glömma pinsamma releaser som Storyteller och Misteltein.

De två herrarna i Lithium – Carl Nilsson och Johnny Hagel – blandar ihop en salig röra av musikaliska influenser på sitt debutalbum. I grund och botten rör det sig om industri i spår som Nine Inch Nails och Marilyn Manson trampat upp respektive fört in i folkhemmet. Bandet för tankarna till de numera insomnade landsmännen i Misery loves co. Kanske främst på grund av arrangemangen, men även eftersom Calle Nilsson då och då nyttjar samma sångstil som Patrik Wirén. Annars går sången lätt att para ihop med de djupa läten som Whiplasher åstadkommer i Deathstars. Nu handlar Lithium självfallet inte om discometal, men de två männens sångstil och djupa röster ligger onekligen nära varandra.

Gruppen vågar även experimentera med sin industriella framtoning. I låten Failure bjuds vi på en gungande basgång som för åtminstone mina tankar till allas vår musicerande tandläkares storhetstid. Då snackar jag självklart Dr Albans första platta och låtarna som man inte behöver skämmas ögonen ur sig för. Jag fångar även upp en liten glimt av pratsång påminnande om Stakka Bo i en av låtarna.

Det kanske kan tyckas att referenserna till mer radiovänliga artister borde sabba hela plattan. Så är inte fallet. De tillåts aldrig ta överhanden, utan hålls hela tiden tillbaka av det tunga industrigroovet. Mångsidigheten hjälper snarare till att göra skivan bredare och betydligt mer spännande. ”Cold” är både modig och nyskapande, men står ändå stadigt kvar i industriscenen. Det här är något jag varmt rekommenderar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner