Joyzine.se


Recension - Skiva

Gargamel
Watch for the umbles, 2006
Skivbolag: Transubstans
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-02-21
Hemsida: www.gargamel.net

Fem låtar som klockar in på hela 58 minuter tillsammans. Det är imponerande bara i sig. Fast det är egentligen inte alls imponerande när det handlar om psykedelisk och progressiv rock. Då är det närmast standard. Gargamel bildades 2001 i Oslo, Norge. ”Watch for the Umbles” är en samling av låtar som skrivits sedan starten fram tills nu.

Första låten Tics börjar lovande, en mäktig orgel sätter en ondskefull stämning och jag kommer inte helt osökt att tänka på den elaka trollkarlen Garagmel som ständigt gör livet svårt för våra små blå vänner i Smurfarna. Det tar mig dock ett par minuter innan jag inser att detta faktiskt är en instrumental låt och då är givetvis över åtta minuter. En alldeles för lång tidsrymd för att jag ska orka hålla min koncentration uppe.

Likväl var det nog till det bästa, när väl sången kommer in i bilden på nästa spår, Strayed Again, kan jag bara trött konstatera att den inte håller måttet alls. Krystad ”Jag-ska-försöka-låta-farlig-och-häftig”-mentalitet så det förslår. Sångaren Tom Uglebakken låter givetvis absolut inte särskilt farlig. Men ett roligt efternamn har han i alla fall. Och just det faktumet att jag ens tar mig tid att kommentera något så löjligt som ett efternamn visar bara på att jag har svårt att tillfullo koncentrera mig på Gargamels ganska såsiga och rent av sövande musik. Det finns helt enkelt inget som håller mig kvar.

Enkelspårigt är också en bra beskrivning. Musiken känns som om den är gjord efter en viss förutsägbar mall, alla de klassiska ingredienserna som flöjtar, orglar, violer och så vidare finns med. Är inte oförutsägbarheten och improvisationen själva essensen i psykedelisk proggmusik? ”Watch for the Umbles” överraskar inte någonstans. Inte mer än negativt, sången är verkligen inget mer än ett monotont gnäll.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner