Joyzine.se


Recension - Skiva

Avatar
Black Waltz, 2012
Skivbolag: Gain Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-01-24
Hemsida: avatar.net

Det självbetitlade albumet från 2009 var ett rep. Några trevande steg mot vad som komma skulle. Nog för att den till stora delar framstod som ganska solid, nu när man hör vad som skett till ”Black Waltz” förstår man ändå sammanhanget betydligt bättre. ”ingenting är perfekt från början och 'Avatar' är ett typisk sökande på en ny stig. Det är de första stapplande stegen mot något som säkert kan komma att bli riktigt bra” skrev jag om 2009 års verk. När jag idag sitter och supermyser med ”Black Waltz” inser jag att det var precis så mycket man kunde slå huvudet på spiken.

”Black Waltz” är nämligen förfinandet av allt som Göteborgsslynglarna påbörjade på sin senaste giv. Det är en platta som är nästan äckligt homogen. Man beskriver den enklast som en betongkross som obevekligt går fram, men röjer sin väg med finess.

Det är svintung metal som svänger något enormt trots en ganska stelopererad och karg produktion. Detta samtidigt som de rockiga partierna som smög sig in senast och västkustmelodierna som dominerade gruppens två första plattor också finns med, om än i något utfasade varianter.

Det gör ”Black Waltz” till en så väl hisnande som grymt bra resa. I snyggt arrangerade Ready For The Ride rycker det våldsamt i headbangmusklerna, titelspåret är fullkomligt pardonlöst och svenskspråkiga Blod är så häftig att klockorna stannar. Gitarrspelet är synnerligen svängigt och Johannes Eckerström vid mikrofonen är så rabiat att jag bitvis funderar på om han är mänsklig. När stämbanden gurglar som om de är på väg halvägs upp genom halsen är det tal om ren ljudporr.

Då har jag ännu inte omnämnt pärlan. Paint Me Red är ett stycke fantastisk metal för historieböckerna. Det är det överlägset bästa Avatar någonsin komponerat (och då finns det som ni vet ett gäng hits på repertoaren). Den svängiga melodin som bär upp låten är samtidigt väldigt tung och medryckande och refrängen lyfter till enorma höjder.

Vi snackar ett enormt styrkebesked av Göteborgsslynglarna och hela ”Black Waltz” är ett storstilat kliv framåt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Metaltown 2012
Metaltown 2008
Avatar (2007-06-16)
Avatar (2012-11-09)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner