Joyzine.se


Recension - Live

herbrightskies
Popadelica, Huskvarna
2008-05-03
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-05
Hemsida: www.herbrightskies.com

Pseudopoetiskt bandnamn, hopskrivna ord, välstylade gossar och välgenomtänkta låtar enligt skrik-skönsång-skrik-modellen. Visst uppfyller herbrightskies stereotypen för hur metalcore och screamo-grupper ska låta och framstå alla gånger. Det skulle lätt kunna vara en pinsam ripoff på tveksam amerikansk musikkultur och det är lite det jag fruktar när jag styr stegen in på Rotumlan. herbrightskies visar sig dock ha mer värdighet än så.

Konceptet är trendigt och modernt, så är det, men Jönköpingsgruppen ska ändå krediteras för att de i grund och botten har ett gott låtmaterial. Här finns mer tanke än bara skrik och skrän och tvålfagert trallande bara för sakens skull. Med en debutplatta på gång kan det säkert gå bra för de här killarna även om genren sedan länge är överfull med kämpande band.

Som liveakt är herbrightskies en fascinerande upplevelse, det går helt enkelt inte att få grepp om dem. Ena stunden levererar de, de mest världsvana och tuffaste poserna för att nästa stå helt handfallna och snegla nervöst på varandra. Det är precis som om de lärt sig precis hur de bör uppträda, men ännu inte skaffat sig nog med självförtroende för att köra på röjprylen fullt ut. Det blir väldigt tydligt att det här är ett gäng som letar efter sin identitet, vilket kan ses som så väl en svaghet som något charmigt.

Precis samma sak gäller det musikaliska framförandet. Potent växlas med lite valpigt och tveksamt. Dock med övervikt åt det förstnämnda. Sångaren Johan är ett annat lysande exempel på detta fenomen. Sångmässigt ska han ha en stor eloge, växlingarna mellan skönsång och skrik fungerar bra och inte minsten skriken låter riktigt bra. Men när musiken tystnat och han tvingas prata blir det en helt annan femma. ”Tack för att ni stannat kvar”. Hur går en sådan kommentar ihop med den annars ganska kaxiga musiken? Mellansnacken är något som det behöver filas på.

herbrightskies är ett band som håller på att formas och som sådant är det förstås väldigt kul att se live, men för att kunna mäta sig med de stora grabbarna krävs att de lägger ytterligare en dimension till sin liveakt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Popadelica 2008
Årets bästa skivor 2010 enligt Mikael Mjörnberg
herbrightskies (2008-01-01)
Herbrightskies (2009-03-29)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner