Joyzine.se


Fem korta

Tony Clifton

Fem korta frågor till Johannes Hallbom, låtskrivare i gotländska rockgänget Tony Clifton...

Varför döper man sitt band till ett namn som snarare låter som en soloartist?
Ska vi vara ärliga så var det nog i brist på annat i från början. Några i bandet var riktigt nöjda med Kaufman i allmänhet och hans alterego Tony Clifton i synnerhet. Sen har vi använt någon "cheezy" efterkonstruktion om att vi när vi lirar blir som En och därmed blir ett alterego tillsammans, varför inte använda det ultimata? Världens största skitstövel, som man inte får vara i verkligheten, får man vara i vår musik. Men som sagt, den efterkonstruktionen funkar bäst på farmor.

Har det faktum att ni kommer från Gotland påverkat er musik på något sätt?
Inte så mycket Gotland i sig, men kanske att vi växt upp på en ö. Fanns inte så mycket annat att göra än att repa när man var 16 så vi blev rätt tighta och sen finns ju alltid den där känslan av att man vill därifrån. Därför satsade vi kanske extra mycket. Kanske var det därför vi stack till London direkt när vi gått ut skolan, vi ville verkligen bort.

Vilka är de tre bästa gotländska banden genom tiderna?
1. Tony Clifton - Om inte vi tycker det, varför skulle någon annan?
2. Antennas - Bra musiker, bra låtar och riktigt fina pojkar. Deras första skiva hade ett riktigt fint groove och It all works out in the end är inget annat en klockren pophit. Sen vet ju alla som sett dem live att gitarristen Jonny Perssons stämsång är fantastisk; ingen sjunger så långt ifrån micken, hörs så lite och ändå är så bra som han.
3. The Grand Grace - Har sett få band som kan vara så bra live som dem när de var som bäst. Oftast minns man inte en låt som de spelat när man går därifrån, bara att det var grymt kul. Allting som Isak Sundström rör vid brukar bli genuint och riktigt, riktigt bra.

Hur viktig har Brady Blade varit för de framgångar ni nått så här långt?
Brady har varit enormt viktig, framför allt med sin "reach for the stars"-mentalitet. Vet inte hur många "branschmänniskor" som vi mött i Sverige som ungefär haft "reach for the bottom of the sea"-tänk och som fått en att känna sig maktlös och hopplös. Brady är annorlunda, han vill djävligt mycket och även om bara 10% blir av så brukar det vara riktigt fina saker med tanke på hans enorma kontaktnät. Att hänga med Brady är som att injicera tio Red Bull i blodet, man blir sjukt peppad. Sen signade han oss för vad vi är, utan kompromisser. En sån skivdeal hade vi letat länge efter.

När är det dags för ett fullängdsalbum och hur kommer det att låta?
Skivan spelas in i juni och skall vara ute i början av hösten, fram tills dess kommer en ny singel. Det kommer att låta stort och smått, hårt och soft och med melodin i fokus. Vi har alltid varit för dynamik och explosivitet i musiken och ska verkligen försöka få till det på plattan. Vi har väntat länge på det här så den ska framförallt bli sjukt bra. Sen måste den hålla länge, det är A och O med debutplattor. Det kommer den också göra, fingers crossed.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2007-02-20
Foto: Peter Hallbom
Hemsida: tony-clifton.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner