Joyzine.se


Fem korta

Massdistraction

Massdistraction

Fem korta frågor till Jon Hjalmarsson, gitarrist i Massdistraction som i helgen vann den första deltävlingen i musiktävlingen Released Live & Unsigned...

Ni plockade hem vinsten i den första deltävlingen av Released Live & Unsigned i helgen, reaktioner på detta? Kändes det väntat?
Det känns helt fantastiskt! Vi hade väl inte riktigt vågat hoppas på för mycket, men vi visste ju att vi hade en chans att gå vidare. Men när man hade sett de andra banden uppträda märkte man hur hård konkurrens det var så därför känns det helt otroligt att vi vann.

Ni beskrevs inför tävlingen som "ett thrash metal band som vill återinföra rejäl metal med attityd och originalitet", det tål att utvecklas. Saknas det verkligen sådana band, vad gör er unika i sammanhanget?
Thrash är absolut en underrepresenterad genre i Sverige. Det enda kända thrashbandet från Sverige som jag kan komma på är The Haunted. Just i Malmö som vi kommer ifrån är metal överhuvudtaget väldigt i skymundan, alla klubbar här vill bara ha glamrock.

Det som gör oss unika är att vi inte försöker låta exakt som Slayer eller Metallica och så vidare. Det finns många nya thrashband i USA som bara härmar 80-talsbanden rakt av, men vad är vitsen med det? Publiken vill väl inte lyssna på en kopia när de kan få originalet. Därför försöker vi göra nått nytt av genren och göra vår egen grej av den.

Er hemvist Malmö beskrivs ofta i romantiska ordalag när det kommer till kultur, musik och allsköns kreativitet, är den lokala metalscenen lika sjudande och inspirerande?
Det finns jättemånga metalband i Malmö, men som sagt är det svårt för alla att få spelningar. Klubbägarna tror inte att de kan tjäna tillräckligt mycket pengar på att anlita ett metalband. Får man spela får man göra det gratis. De senaste tio åren har det varit en glamvåg här nere, det har gjort det ännu svårare för de lite hårdare banden att komma ut med sin musik.

Kan man egentligen tävla i musik? Vad är er inställning till det allt mer utbredda tävlandet inom musikscenen?
Det är en jättesvår fråga eftersom det mest handlar om en smaksak. Det man kan tävla i är ju hur bra man för sig på scen, samspelet mellan bandet och publiken och hur väl man hanterar sitt instrument. Men om låtarna är bra eller inte är ju upp till den som lyssnar att bestämma.

Om man ska tävla i musik tycker jag att det enda rättvisa är att ha en opartisk jury för då har alla samma förutsättningar. Just därför tycker jag Released är en så bra och rättvis tävling eftersom det är jurybaserat. Det finns tävlingar där det bara är publikröster, men då är det ju bara den som har flest kompisar som vinner, inte nödvändigtvis den som har mest talang.

Vilka är de tre starkaste skälen till att ni kommer bli lika framgångsrika i finalen i Stockholm den 17 december?
Vi älskar att stå på scen, Vi spelar musik som vi själva vill lyssna på och därför blir det äkta och vi har ett bra samspel med publiken.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2011-09-26
Foto: Released Live & Unsigned
Hemsida: myspace.com/heavymetalretribution

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner