Joyzine.se


Recension - Live

Band Of Horses
Malmöfestivalen
2010-08-24
Av: Eva Linde
Publicerad: 2010-08-27
Hemsida: www.bandofhorses.com

Det börjar bli kallt. Ryggen värker och fötterna domnar bort. Tonårstjejerna gnäller över de långa fullvuxna männen som bygger murar i publiken. Solen håller på att gå ner över Stora Torget i Malmö och där är vi många som nu samlats och väntar på att Malmöfestivalens största bokning ska rivas av. Vi vet inte riktigt vad vi ska förvänta oss, vi kan inte förvänta oss så mycket då stoppet på Malmöfestivalen är Band of Horses enda Sverigespelning och ryktet inte riktigt ännu nått oss. Men förhoppningarna är höga - mäktigt höga.

Då är det märkligt att det på en sekund kan försvinna - det kalla, det onda, det besvärliga. Bara dessa skäggprydda och lite kufiga män intar scenen sprider de en behaglig värme kring sig. Det gör ingenting att de enda ord de använder på svenska, som ändå enligt dem själva inte är alltför stötande, är "fy fan". Det sätter stämningen ganska bra och är kanske lite så vi alla känner. Fy fan vad fint.

Och det gör ju sitt att den musik de gör är löjligt lättillgänglig och formstöpt för en svensk publik och augustikvällar. Det är omöjligt att inte svepas med. Det blir inga utfyllnadsnummer, bara en rad av välspelade sköna låtar. Föreställ dig själv Factory i ett gungande blått skimrande publikhav och du förstår känslan.

Att Band Of Horses dessutom är skickliga musiker gör de tydligt. Det här är inga hoppande grabbar som trashar en gitarr - de här är killar i rutiga skjortor som smeker sina instrument och lyssnar in varandra. Det är på gränsen till nördigt och det är hela poängen. Det är långt ifrån glamrock, näst intill dammrock om du så vill, men ändå lyckas de skapa magik på scenen. Det är snyggt, riktigt snyggt.

När Evening Kitchen spelas stannar tiden till. Man drömmer sig inte bort utan fryser det ögonblick man upplever. Det är det här vi ska bära med oss. Blåa dagar ska bli som denna. Vi blir kanske lite väl sentimentala. Men vi skakar på oss, dammar det av oss och säger bara med amerikansk brytning "fy fan".

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2010 enligt Anna Enkvist
Årets bästa skivor 2010 enligt Erik Högkvist
Band Of Horses (2008-06-24)
Band of Horses (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner