Joyzine.se


Recension - Live

Within Temptation
Hultsfredsfestivalen
2006-06-15
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-06-20
Hemsida: www.within-temptation.com

Det finns två invändningar man kan ha mot holländska Within Temptation. Den första är att gruppens sirligt putsade gothmetal inte riktigt är skriven för liveformatet. Den andra är att när de väl presenterar den live använder de i mina öron lite väl många och högt mixade backtracks. I övrigt finns det dock bara positiva saker att skriva om den engagerande orkestern.

Jag hade nästan förväntat mig att radiovänlig gothmetal i gränslandet mellan Nightwish och Evanescence inte riktigt var vad som skulle gå hem i ett Hultsfred där imagekänslig och anti-kommersiell popvänster utgör en stor del av publiken. Men där tog jag fel å det grövsta. Planen framför Pampas är smockfull när holländarna drar igång med Deciever of fools från ”Mother Earth”-plattan och de flesta stannar troget kvar hela konserten. Redan som andra låt smäller bandet av radiohiten Stand my ground i en version som inte lämnar mycket annat att önska och publiken är med på noterna.

Within Temptation är ett skolexempel på att plus och minus tar ut varandra och sammantaget blir helt okej. En bunt tämligen okarismatiska musiker som gör 80-talsposer och låtsas att de är åtminstone lite häftiga ser faktiskt inte helt bortkomna ut placerade bakom en frontkvinna som vet hur man fyller ut en stor scen. Sharon den Adel inte bara sjunger bra, hon kan även det där med att ha en bra dialog med sin publik och skapar ett fint flyt genom hela konserten. Det statiskt tunga gitarrtugget passar bra bakom vokalissans spröda, men samtidigt starka stämma.

Men så har vi då problemet som jag inledningsvis nämnde och som i slutändan gör att Within Temptation bara är bra och inte lyfter till någon briljant nivå. Låtmaterialet är inte riktigt skrivet för att kunna trollbinda en publik i livesammanhang. Visst finns det hitlåtar och en hel del mumsiga passager, men de flesta av gruppens låtar är stöpta i ungefär samma form. Det hela blir lite likriktat och jag tror bestämt att konserten skulle ha kunnat bli lite skarpare utan den högt mixade, förinspelade körsången som långa stunder hjälper Sharon att fluffa till refrängerna.

Att Within Temptation gjorde bättre än förväntat ifrån sig råder det dock ingen tvekan om. Förhoppningsvis får vi se mer mysig gothrock på scen i Hultsfred i fortsättningen. Kommersiellt funkar faktiskt i många sammanhang.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikas vassaste band 2007
Metaltown 2012
Within Temptation (2014-01-01)
Within Temptation (2012-06-15)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner