Joyzine.se


Recension - Skiva

Visions Of Atlantis
Trinity, 2007
Skivbolag: Napalm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-05-29
Hemsida: www.visionsofatlantis.com

Originellt? Absolut inte.
Bra? Sannerligen.
Nightwish har ju aviserat en återkomst med ny sångerska i veckan – efter att forna frontkvinnan Tarja Turunen under arga former avpoleterades för evigheter sedan – men vill de behålla sin ställning som operametallens främsta språkrör vill det verkligen till att de presterar. Med ”Trinity” har Österrikes Visions Of Atlantis klivit upp som en värdig om inte till och med övermäktig motståndare.

Visions Of Atlantis spelar med exakt samma pjäser som det finska storbandet gjorde på sina sista skivor med Tarja (löjligt förresten at den nya vokalissan från Sverige är så gott som en look-a-like av den förra). Följaktligen känns allt igen, men ”Trinity” får mig att smälta. Gruppen hittar fram till de smäktande melodierna, de bombastiska uppbyggnaderna och dramatiska arrangemangen. De tar nästan i så de spricker, men når ändå fram till en härlig känsla utan att det blir för svulstigt.

Nyckeln stavas givetvis Melissa Ferlaak. Hennes operaskolade stämma känns len som sammet ovanpå de stabila riffen. När hon sjunger hjärtat ur sig gör det inte så mycket att Martin Harb kletar lite väl mycket smör på sin keyboard. Det stör inte särskilt mycket när sånginsatsen är så stabil. Att Melissa utklassar sin manlige kollega Mario Plank behöver väl knappt nämnas och då gör herr Plank ändå inte bort sig.

Hollands Within Temptation har gjort goda försök att hålla genrens flamma levande under senare år. Och visst har de levererat en och annan god melodi, men aldrig en hel skiva i närheten av ”Trinity”. Här lyckas nämligen Visions Of Atlantis leverera bra låtar från start till mål. Bombastiskt, svulstigt och melodisäkert är ledorden i denna bitterljuva soppa.
En indikation på god smak? Absolut inte.
Diggar jag det ändå? Ja, sannerligen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner