Joyzine.se


Recension - Skiva

Kriget
Dystopico, 2012
Skivbolag: Ingrid
Av: Ricky Holmquist
Publicerad: 2012-12-02
Hemsida: kriget.com

Redan i första spåret Sleeping With Buddha får vi följa med bandet ner i en Fritzl-lik källare. Det är kargt, kolsvart och skrämmande. Det doftar skräckfilm och psykotiska monster. Men efter andra och tredje lyssningen så händer nåt. Nåt stort. Det svänger. Det svänger nåt så förbannat.

Trummisen Per Nordmark lägger rytmer som skulle kunna få vilken Rio-festival som helst att unisont skaka på höfterna. Saxofon-mördaren Gustav Bendt hittar ljud och läten som du inte trodde fanns, samtidigt som basist Christoffer Roth leder bandet som en ledhund i rätt riktning. Det känns spretigt ryckigt och flummigt. Men lika skarpt och precist som ett rakblad.

”Dystopico” känns på många sätt lugnare, mörkare och mer suggestiv än föregångaren ”Submission”. Men precis när du tror att skivan är som avgrundsmörkast och jävligast (nånstans i mitten av andra spåret Malocchio) då kommer nästa U-sväng. Det är smattrande medryckande trummor och Maskinen-lika rytmer som startar Dystopico. Komplicerat? Ja verkligen..

Du får inte grepp om vare sig Kriget eller skivan. Det är omöjligt att rama in dem. Formerna och skärporna är alldeles för många. Det finns inte ett enda band på denna planet som låter som Kriget.

Kriget är tre galna vetenskapsmän som gör ljuv musik av dina värsta mardrömmar.

Varje spår på denna skiva kräver en egen doktorsavhandling. Varje låt på denna skiva är en historia så extraordinär och så kantig att ord egentligen är meningslösa. Det går helt enkelt inte att göra en rättvis beskrivning eller bedömning av vad Kriget är. Man måste uppleva det själv.

Skivans bästa spår är King Of The Cowboys. Den är så rasande tung och svängig i samma andetag. Så mörk och mardrömslik att det känns som att jag åter är på besök i den där källaren. Låten är en musiksatt misshandel. I positiv mening.

Det här är en helt galen skiva. Galet bra. Svårdefinierad. Svårlyssnad. Svårhanterad.

Men har du väl börjat lyssna så går det inte att sluta.

Kriget har gjort det igen. Magnifikt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Metallens sommar
Wonderland Dementation Dept.
Kriget (2012-07-05)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner