Joyzine.se


Recension - Skiva

Hail Spirit Noir
Pneuma, 2012
Skivbolag: Code666/Aural Music
Av: Jesper Robild
Publicerad: 2012-01-28
Hemsida: www.hailspiritnoir.com

Min fascination för skivrecensioner tog fart med Sweden Rock Magazine som jag prenumererat på i många år. En av de roligaste skribenterna var i varje nummer med i en ”jury” som gav poäng från 1-10 på ett tiotal nya släpp, med en motivering på två-tre meningar. Det som kännetecknade den här skribenten var att han totalsågade allt så fort han hörde någon vråla, även om musiken var underbar. Jag brukar skratta åt det, nu känner jag mig precis som honom.

Grekiska duon Hail Spirit Noir går ut för att chocka med ett väldigt schizofrent sound i allmänhet och under öppningsspåret i synnerhet. Avantgarde är det centrala begrepp kring vilket beståndsdelarna samlas. Metal som låter svenskt 90-tal, metal som plockar ur allt som finns att hämta i Norges skatt varvas med dissonans, mycket orgel, moog, keyboards och bisarra xylofonsolon. Opeth skulle absolut kunna vara en referenspunkt att klamra sig fast vid när man närmar sig musiken – någon slags fäbless för att blanda allt.

Så var det alltså det här med vrålen. Så fort orgeln kommer in och smälter ihop med gitarrerna lyfts produktionen, allt blir mycket mer suggestivt och atmosfären blir kanon. Rensången funkar trots lite haltande uttal, och det saknas utfyllnadsspår. ”Pneuma” är kanske det bästa jag recenserat åt Joyzine än så länge, och jag vill lyssna igen och igen. Men varför de inspirerats av en full Gollum när de övat in sin bröta/gnälla/väsa/grisa-teknik är ofattbart. Det raserar hur mycket som helst. Snälla Hail Spirit Noir, följer ni mitt råd och ser till att hålla käft kan det bli full pott nästa gång.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner