Joyzine.se


Krönika

Årets bästa 2011 enligt Nina Torbacke

Under december, hela vägen fram till nyår listar redaktionen på Joyzine.se de bästa skivorna och musikhändelserna från året som gått. Pop trängs med rock och metal med hiphop när våra skribenter tycker till om vilka som komponerade den bästa musiken, gjorde de bästa konserterna och utmärkte sig i övrigt under 2011. Idag presenterar vi Årets bästa enligt Nina Torbacke.

1. Kajsa Grytt - En kvinna under påverkan
Detta är årets bästa skiva alla kategorier. Få svenska textförfattare berör så mycket som Kajsa. Melodierna är vackra och textraderna förtrollande. Detta tillsammans med att hon har extrem nerv och närvaro i rösten leder denna skiva till toppen av den här listan. Låtar som Därför, Allt faller och Finländska dimman letar sig innanför skinnet. Det är dags för folk att upptäcka Kajsa Grytt på djupet nu.

2. Anna Ternheim - The Night Visitor
Anna Ternheim har under året släppt sitt fjärde och kanske starkaste album sedan debuten. Efter att ha levt i New York i några år har Ternheim nu begett sig till Nashville för att spela in ”The Night Visitor”. Det är ett förträffligt album, men inte ett enda mindre bra spår. ”The Night Visitor” stavas kvalité och detta är en underbar skiva.

3. Mattias Alkberg - Anarkist
Mattias Alkberg känns rakt igenom genuin, både som låtmakare och person. Den före detta The Bear Quartet-ledaren skriver vassa texter och melodierna är fantastiska. Alkberg är oftast politisk i sina texter på ett modigt och kreativt sätt vilket inte många vågar eller för den delen behärskar. Han är inte rädd att skriva om det han tycker och när han sedan sätter toner till det så blir det fantastiskt till exempel i spåret Bit i kudden, skattebetalare.

4. Fleet Foxes - The Helpnessless Blues
Femmannabandet Fleet Foxes från Seattle andra album i ordningen är något av en upplevelse att lyssna till. Varje gång man lyssnar på detta album så upptäcker man liksom något nytt. Det kan vara en ny textslinga eller en helt ny ton. Det är som att befinna sig på en resa som hela tiden toppas med nya intressanta resemål. Höjdpunkterna på skivan förutom titelspåret är Someone You’d Admired som är så stämningsfull att tårarna faller nerför kinden.

5. Ane Brun - It All Starts with One
Ane Brun fångar oss alltid med sin mäktiga röst, sina texter och snygga arrangemang. Hon sjunger så att det känns i hela kroppen. Det råder aldrig några tvivel om man ska bli berörd eller inte. Brun är en artist som ses bäst live för då kommer alla nyanser i hennes musik fram tydligast. Hennes ljuva stämma, tillsammans med det vackra gitarrspelet skapar stämningar som är svåra är överträffa. Det hörs extra tydligt i Du gråter så store tårer. Det är skrämmande hur intensivt det kan bli.

6. Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver
Skivan har ett drömskt sound och melodierna är spännande och experimentiella. Speciellt är sista låten Beth/Rest väldigt berörande och skulle kunna göra sig som filmmusik. Bon Iver gör magisk musik som etsar sig fast i huvudet och med ett helt eget sound och det låter inte som något annat. Det är eget, vågat och udda .

7. Ebba Forsberg - Falling Folding Flipping Feeling
Det är svårt att riktigt sätta fingret på vad det är med Ebba Forsberg. Förmodligen har det med närvaron i rösten att göra och att hon äger en speciell röst. Det är som att hon verkligen menar varje ord hon sjunger. Hon förtrollar med sin röst och sina skivor, berör och etsar sig fast i hjärtat och sedan sitter hon kvar där länge. Jag finner det förvånande att hon inte är mer känd utanför Sverige då hon till skillnad från många svenska artister med utlandsframgångar verkligen behärskar engelskan som en infödd.

8. Graveyard - Hisingen Blues
Detta underbara Göteborgsband släpper ett helt fantastiskt album som kryllar av bra låtar. Bästa rockplattan i år kanske? Deras musik har beskrivits som ” bluesbaserad, psykedelisk 70-talshårdrock”. Sångaren har perfekt rockröst och musikerna är underbart skickliga. Nu väntar jag endast på ett tillfälle att se dem live inom en inte alltför lång framtid.

9. Ryan Adams - Ashes & Fire
Adams har hunnit släppa en hel del plattor sedan genombrottet med albumet ”Gold”, men det är först nu man kan se hur han återvänder till det sound som han hade för 10 år sedan. Lucky Now och I Love You but I Don’t Know What to Say är smärtsamt vackra sånger. Det är svårt att inte förälska sig i Ryans röst . Han har allt det där som en skicklig singer/songwriter ska ha. Här visar han att han är en av de få artister som lyckas leva upp till klichén ”ledsen man med gitarr och vackra melodier”, utan att förlora sin genuinitet.

10. Jonathan Johansson - Klagomuren
Innan denna skiva var jag inte speciellt imponerad av Jonathan Johansson, men denna skiva ger mig en helt ny bild av honom. Skivan innehåller vackra melodier, charmig skånsk dialekt och bra pop/ klubbmusik. Jonathan Johansson blir något att räkna med i framtiden. Det finns så mycket att upptäcka här. Stockholm är en helt fantastisk låt som får mig att vilja dansa, dansa och åter dansa! En favorit är låten Redan glömda som i sin enkelhet tvättar bort det sista av min skepticism.


Dessutom...

Emil Jensen Foto: Peter WestrupÅrets tröstskiva - Emil Jensen
Emil släpper ”Rykten” och detta album kommer att betyda speciellt mycket för mig då en nära anhörig går bort. Jag lyssnar på texterna, tröstar mig med dem och vårdar låtarna som de vore mina egna barn. Jag får många favoritlåtar, till exempel Bedrägeri, Nyår, Slut för idag, tack för idag och Ingen av oss går säker. Vi ser honom live på scen den 29 april och han sjunger så att mina ögon tåras. Jag vill här rikta ett tack till Emil som skrev den här skivan och för att den gjort sorgen lite lättare i alla fall.

Årets konsert : Kajsa Grytt på Crescendo torsdagen, 27e okt
Efter att ha sett Kajsa för första gången på Munken in the Park, en musikfestival i Norrköping så beslutade jag mig för att försöka få henne att komma tillbaka för ytterligare en spelning. Efter kontakter med olika bokare fick jag Uno Friedner på Lucky You att bli intresserad och vi anordnade en konsert med Kajsa på jazzklubben Crescendo. Hon gör en fantastisk konsert och jag får dessutom prata med henne lite efteråt. Hon förtrollar mig med sina låtar och jag somnar sött, starstrucked.

Årets avskedsturné: The Ark- Avslutningsturnén, Flygeln i Norrköping 26e mars
Jag fick i försenad 30års-present en biljett till konserten med The Ark av en god vän. Med min käresta begav jag mig till konserthallen för en oförglömlig kväll. Här får vi höra massa låtar från The Arks 20 år som band. När de spelar genombrottshiten It Takes a Fool to Remane Sane lyfter taket i Flygeln. Ola Salo är en ikon och förebild för mig och the Ark som band har alltid stått på de utsattas sida och med sitt unika sound och normbrytande texter har de en given plats i den svenska musikhistorien.

Årets pristagare: Patti Smith får Polar Music Prize
2011 års pris delas ut till en mycket rörd Patti Smith. Ola Salo, First Aid Kit, Anna Järvinen och Veronica Maggio gör tolkningar av hennes låtar. Patti har med sina två barn och gråter när hon för första gången i sitt liv får höra covers på sina låtar live. First Aid Kit gör ett mycket imponerande framträdande. Patti tar emot priset väldigt rörd och nöjd över priset. Patti Smith är drottningen av poesi och musik och en sann hjältinna som för alltid finns i mitt hjärta.

Årets bästa sommarkonsert: Billie the Vision & the Dancers spelar i Knäppingsborg
En väldigt varm kväll i juli spelar favoritbandet Billie the Vision & the Dancers live på utomhusscenen i Knäppingsborg. Detta är en av alla konserter som anordnas gratis denna sommar i Norrköping, men också den bästa enligt mig. Billie inleder peppade till max och publiken sjunger med i texterna från början och dansar hela konserten lång. Det är väldigt varmt denna kväll och svetten rinner på de flesta. Det är rätt trångt, men det är total eufori och lyckliga leenden överallt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Nina Torbacke 2011-12-20

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner