Joyzine.se


Recension - Live

Invasionen
Siestafestivalen, Hässleholm
2010-05-27
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2010-05-30
Hemsida: myspace.com/invasionensweden

2010-talets Ebba Grön eller bara ett mindre utagerande The (International) Noise Conspiracy? Klarar Invasionen att få publiken på fall trots att klockan bara är sex och det fortfarande är väldigt ljust ute? Kan Dennis Lyxzén prestera lika bra på svenska? Frågor fanns inför min första spelning på årets festival.

En sak står relativt tidigt klart. Att sätta en gitarr i händerna på Lyxzén är som att skala bort ungefär sjuttio procent av det som för mig gör honom till Sveriges bästa manliga frontman, tillsammans med The Hives Howlin' Pelle och Thomas Öberg från Bob Hund. Hela scenspelet går förlorat och rollen är mer tillbakadragen än i T(I)NC, det är enheten främst.

Enhetliga uniformer har de i alla fall, men de är lika bruna som spelningen känns i början. Småtrevligt, men rätt segt och den större delen av publiken ligger och sitter i gräset. Sover, är det också några som gör vilket förstås har sin grund i eskapader inför premiärdagen. Rätt glest på folk men med en tapper skara som står och dansar framme vid scenen. De som längtar efter någon moshpit får snabbt ge upp. Invasionens musik är dansant snarare än hård, men ja – Dennis Lyxzén ror sången i hamn även på modersmål.

Invasionen gör sin grej, gör det tajt och visst växer spelningen efter hand. Men jag känner inte den riktiga energin och känslan. Det tänder till i låtar som Tidsfördriv och Under gatan en strand, den senare en kul översättning av Deportees låt med motsvarande engelska titel. Gitarrspelet fungerar hela tiden, men på det hela taget blir konserten en mysig familjeträff och det tror jag inte hade hänt på en senare speltid eller på en mindre klubbscen. Mogen, men just här lätt tråkig punkpop och jag gör som flera andra och lämnar. Min första fråga inför konserten blir inte riktigt besvarad. Snarast är det ett snällare Ebba Grön, där en välfriserad frontman talar för nya generationer. Men någon invasion, som Ebba Grön i Sverige, tror jag inte att det blir tal om.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2010 enligt Alexander Hellgren
Årets bästa 2011 enligt Mikael Mjörnberg
Invasionen (2010-06-17)
Invasionen (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner